Seun Anikulapo Kuti & Fela’s Egypt 80 :: 24 oktober 2008, AB

“Ge zijt net uw vader.” We hebben dat soort gepalaver tot onzer eigen gruwel allemaal eens moeten aanhoren op een of ander familiefeestje dat veel te veel tijd van onze vrije zondagnamiddag opslokte. Hoe gaat iemand als Seun Kuti, zoon van één van de grootste muzikale iconen van vorige eeuw, er dan mee om? Verrassend goed, blijkt na een avond waarin eerbetoon en volksfeest mekaar op een zweetopwekkende manier vonden.

{image}Al was het voorprogramma eerst niet zo bevorderlijk voor de sfeer. Toegegeven, met zijn kora heeft N'Faly Kouyate een instrument dat een gitaar doet lijken op een ordinair stuk hout met wasdraad. Daarbovenop bewijst de uitgeweken Guinees dat hij een volleerd muzikant is, maar ‘s mans muziek wordt, mede door de Westerse backingband, een opstapeling van clichés die men waarschijnlijk onder de definitie voor “wereldmuziek” van een hoop Oxfamshoppers en socialisten van oudere dagen terugvindt. Het mag dan wel gefundenes Fressen zijn voor het aanwezige publiek, muzikaal was het vooral iets te enerverend om lang te boeien. Het zwarte continent heeft zoveel meer te bieden dan dat.

Seun Kuti bijvoorbeeld. De jongste zoon van de legendarische Nigeriaanse afrobeatlegende Fela Kuti is samen met halfbroer Femi de enige van zijn nazaten die de fakkel hebben overgenomen, en al doet de naam Femi toch meer belletjes rinkelen, is het vooral Seun die de traditie van afrobeat blijft voortzetten. Hij wordt daarbij bijgestaan door Fela's laatste backing band, de legendarische Egypt 80. Echte traditionele afrobeat dus, en al voegt Seun wat meer jazz en vleugjes hip-hopbeats en reggae toe aan het opwindende brouwsel, het originele recept blijft behouden. Niet verwonderlijk dat sommigen zich verwachten aan een Fela-eerbetoon, en dat lijkt Seun allerminst te deren, gezien hij later twee nummers van zijn vader erdoor zal jagen.

Kuti slijt zich bijna perfect van zijn taak. Als een volleerde showman laat hij de Egypt 80 stuk voor stuk opkomen, terwijl tenorsaxofonist Oyinade Adeniran de band in de ritmisch opzwepende jam “Don't Give That Shit To Me” jaagt. Plots valt het gesoleer stil, waarna de man zelve opkomt. Als een nieuwe Afrikaanse James Brown zet hij de legendarische begeleidingsgroep prompt aan tot een eerbetoon aan de vader van afrobeat, met het na 30 jaar nog steeds geweldige “Slap Me Let Me Make Money”, waarbij de gitaren het ritme mee opjagen en het koper een heel eind wegschatert. Kuti schudt zijn kont alsof ze in vuur geschoten is, toetert de ene geweldige solo na de andere uit zijn saxofoon en pakt vervolgens de microfoon om het reeds wildgeworden publiek als een doorgeslagen televangelist nog verder in het rood te jagen met passionele kreten over de onjuistheden die de wereld teisteren.

Net als zijn vader is ook Kuti sociaal bewogen, en tackelt hij al heupwiegend de problemen van zijn thuiscontinent en de hedendaagse wereld. De beurscrisis wordt tussen twee nummers in ‘s mans perspectief uit de doeken gedaan (bottomline: de rijken naaien nog maar eens de armen), en in het opwindende tweede helft van zijn set vliegt hij door de drie meest stuiterende en betrokken brokken van zijn recente debuutplaat Many Things: in “Think Africa” wordt het publiek door de ritmes hardhandig gedwongen te denken aan het Zwarte Continent , tijdens “Many Things” jaagt Seun zich zo hard op over de corruptie in zijn land dat hij zijn bovenstukje van de hitte moet uitzwieren, en afsluiter “Mosquito Song” funkt zo hard dat de malariavliegen waarvoor het nummer waarschuwt wel op de vlucht moeten slaan. Met “Fire Dance” wordt er nog een haastige en veel te korte bis tegenaan gesmeten, en al deed ons achterste pijn van al het ronddansen, dit ritmeorgie had gerust nog wat langer mogen voortdenderen.

Als de vermoeide benen en de aanzienlijke okselvijvers nog niet genoeg zeiden, dan zullen we het nog eens duidelijker formuleren: het was een stomend, opzwepend volksfeest. Afrobeat leeft, net als Fela's ziel, nog altijd voort. En daar hoort u ons niet over klagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − zes =