Kampong Boy (Lat)

De strip in Azië is meer dan manga. Kampong Boy is het werk van een in zijn thuisland Maleisië heel populaire tekenaar. Hij vertelt in dit album zijn boeiende jeugdverhaal.

Zo’n dertig jaar na de oorspronkelijke publicatie dringt het boek Kampong Boy van de Maleisische stripmaker Lat via Amerika eindelijk ook tot Europa door. Lat gaat door het leven als Mohammad Nor Khalid. Hij staat in Maleisië vooral bekend als politiek cartoonist en nauwelijks als een auteur van stripverhalen. Zijn cartoons verschijnen er als erg succesvolle bundels sinds het einde van de jaren ’70.

Voor de westerlingen die het uiterste van Azië slechts kennen uit films en boeken over het koloniale verleden, toont Kampong Boy een heel ander beeld van het leven in de kampongs. Het maakt vooral op een ontroerende manier duidelijk dat opgroeien in Azië niet zo verschillend is van onze eigen jeugdherinneringen. Lat vermengt op een ontwapenende manier de belangrijke momenten uit het leven met kinderlijk plezier.

De ruwe tekeningen en de scheiding van tekst en tekening (slechts hier en daar gebruikt Lat een tekstballon) maken van Kampong Boy een nogal ongewone leeservaring. Het is zeker geen strip in de enge betekenis van het woord, maar dat staat de kwaliteit van het boek nergens in de weg. Mark Hendriks weergave van het verre Azië doet bij momenten aan Lats werk denken, en ook Jean-Marc Van Tols stijl is nergens ver weg. Het is voor diens uitgeverij Catullus overigens de eerste vertaalde strip die ze uitbrengen. Na de algemene lof die Kampong Boy in de VS te beurt viel van zowel critici als collega’s als Matt Groening, leek een Nederlandse vertaling dan ook puur een kwestie van tijd.

Het universele karakter van Lats vertelling is ook redelijk vernieuwend. In Europa ervaren we Maleisië en omgeving meestal enkel via de nieuwsuitzendingen over aanslagen of overstromingen. Nu zien we eindelijk ook eens de onschuld van het opgroeien op een manier die niet zo veel verschilt van een verhaal als De Witte van Zichem. Het hoofdpersonage Mat maakt vriendjes, ondergaat de traditionele besnijdenis en het daaraan verbonden feest en gaat uiteindelijk naar de grote school buiten het dorp. Hij laat de lezers ook kennismaken met zijn familie.

Lat maakte nog een vervolg op Kampong Boy met als titel Town Boy. Dit boek beschrijft de verdere jeugdjaren van Mat. In de VS verscheen het kort na deel één. De website Comic Reporter riep Kampong Boy daarop uit tot Best Comic Of 2006. Kampong Boy is in ieder geval een welkome kennismaking met een onbekende wereld van beeldverhalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 2 =