Le Gout du Chlore (Vives)

De collectie KSTR van uitgeverij Casterman presenteert opnieuw vier albums van jong (Frans) talent. Wij presenteren u met Le Goût du Chlore werk van de meest productieve onder hen. Op één jaar tijd schopte Bastien Vivès het met drie albums al tot één van Frankrijks meest veelbelovende stripauteurs.

In 2007 werd Bastien Vivès als 23-jarige ontdekt door KSTR, wanneer het zijn debuut Elle(s) publiceerde. Meteen viel op dat Vivès een goed oog heeft voor menselijke relaties. Ook in opvolger Hollywood Jan (samen met leeftijdsgenoot Michael Sanlaville) werd dit talent bevestigd. Met Le Goût du Chlore verkent Vivès verder de mogelijkheden van het stripverhaal voor het vertellen van zijn emotioneel geladen verhalen.

Een jongeman krijgt van zijn kinesist de opdracht om te gaan zwemmen. Tegen zijn zin begint hij zo aan een wekelijkse zwemsessie. In Le Goût du Chlore wordt dit nieuwe ritueel haarfijn geanalyseerd en met veel zin voor herkenbaarheid verteld. Wij waanden ons in ieder geval geregeld in de van chloor doordrongen zwembaden uit onze jeugd. Wanneer het hoofdpersonage vervolgens een mysterieuze zwemster opmerkt, krijgen zijn wekelijkse zwempartijen een heel ander doel. Ook deze liefdeshistorie pakt Vivès bijzonder genuanceerd aan. Lichaamshoudingen, gelaatsuitdrukkingen, het heeft allemaal betekenis in dit album. Veel tekst komt er in dit dikke album dan ook niet aan te pas.

De tekeningen schreeuwen niet, maar fluisteren zacht — ook zonder de ondersteuning van teksten. Sinds zijn debuut werkt Vivès in een steeds meer versoberende stijl die door de verschillende tinten van blauw een heel verstillend effect teweeg brengt. Die tekenstijl past dan weer perfect bij het ritme van dit verhaal. De sierlijkheid van zijn personages wordt nog uitvergroot door de vrije, ongebonden bewegingen van de zwemmers.

 

Op zijn weblog kunnen we ondertussen al Vivès werkzaamheden aan zijn volgende project(en) volgen. Zijn volgende strip is net klaar en zou volgens de laatste berichten L’Amitié Etroite gaan heten, een titel die ons alvast een nieuwe Vivès grand cru doet verwachten. Niet alleen de auteur zelf mag met een pluim op de hoed pronken, ook de collectie KSTR bewijst opnieuw dat het meer en meer een belangrijk podium voor nieuw talent biedt. Breng zeker eens een bezoekje aan hun site en blog, waar je voorsmaakjes kan bekijken van hun andere publicaties en de toekomstige albums.

Helemaal uit ons dak gaan we momenteel nog niet voor Le Goût du Chlore, daarvoor is de opbouw nog te onevenwichtig en liet het einde van het album ons na de zorgvuldige opbouw toch wat te veel op onze honger zitten. Maar met zo’n indrukwekkend parcours mogen we bij deze jonge kerel toch nog iets aan te merken hebben?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 + vijftien =