De Loopgraaf 1 :: Sauveur (Marchetti, Adam & Cady)

Een echte whodunnit in de loopgraven. Drie onervaren auteurs wagen zich aan dit uitdagende gegeven. Het resultaat is het intrigerende eerste deel van de nieuwe reeks De Loopgraaf.

Sauveur Albertini is luitenant van de militaire politie gedurende de Eerste Wereldoorlog. Tijdens een offensief loopt hij verloren in een van de talrijke loopgraven en komt hij terecht in een bevreemdend schouwspel. Midden tussen zijn compagniegenoten ligt het lijk van een soldaat, met in zijn lichaam een Franse bajonet. De compagnie sluit al snel de gelederen en iedereen lijkt mekaar te willen beschermen. Sauveur stuit op onwil alom en die onwil keert om in pure vijandigheid. Toch zet hij door om de dader van de moord te vinden.

Tekenaar Christophe Marchetti is met De Loopgraaf toe aan zijn eerste stripverhaal. Hij werkt met dikke zwartvlekken en heeft een stijl die naar de Amerikaanse comics neigt. De scènes waarin de oorlog volop woedt, werkt hij dan weer uit met veel emotie en behoorlijk wat meer gekraste lijnen. Enkel de computerinkleuring laat te weinig ruimte voor nuance en overlaadt de pagina’s met zware paarstinten. Aan het einde van het album geeft de inkleuring echter blijk van meer creativiteit en dragen de kleuren bij tot de spanning van de climax van dit eerste deel.

Virginie Cady en Eric Adam hebben van Sauveur een echte huis-clos gemaakt waarbij de spanning zich steeds binnen een beperkte ruimte afspeelt. Ze ronden het album ook af op een onverwachte manier, waardoor wij alvast vol ongeduld uitkijken naar het tweede deel. Cady werd voor het eerst vertaald door uitgeverij Talent als scenariste van Arkeod (met tekenaar Nicolas Mitric) en maakte sindsdien nog het eerste deel van de —- onvertaalde reeks — Janus (met tekenaar Régis Van Winsen). Eric Adam leerden we dan weer kennen door de twee bij TOOG vertaalde delen van De Verhalen van de Zevende Zucht met Hugues Micol. Samen hebben ze een sterke opening voor De Loopgraaf neergepend. De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd en de auteurs gebruiken de beklemming van de loopgraven als een extra troef in hun verhaal. We voelden zelf Sauveurs bedreigde positie en ook de oorlogsdreiging zetten de auteurs overtuigend neer.

Na de definitieve oorlogsstrip Loopgravenoorlog van Jacques Tardi is het natuurlijk moeilijk om nog op een relevante manier een strp te maken over die gruwel. Gelukkig focussen Cady en Adam zich in De Loopgraaf vooral op de personages en hun spanning, eerder dan op de oorlog zelf. Verrassend karakterdrama, deze Loopgraaf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 − zeven =