Ratafia 1 :: Ik ben de kapitein (Pothier & Salsedo)

De ambitieuze Haarlemse uitgeverij Bee Dee pakt uit met een beloftevol najaarsprogramma. Met Ratafia komen we meteen bij een Frans succesverhaal terecht in de trant van Lincoln. De cowboys moesten echter plaatsruimen voor piraten.

Gelukkig heeft Ratafia heel wat meer te bieden dan die verwantschap met andere reeksen. De eerste twee delen kaapten her en der mooie prijzen weg op Franse stripfestivals en ook het publiek weet de reeks in toenemende mate te smaken.

Cori is een wat vreemd mannetje. Op een dag wint hij bij het kaarten een piratenschip. Hij besluit meteen om het schip en de bemanning over te nemen als kapitein. De piraten willen natuurlijk maar al te graag schatten veroveren en vechten tegen andere schepen, maar Cori lijkt een andere agenda te hebben. Zo vaart hij zijn schip van de ene dwaze mislukking naar de andere absurde wending.

De mannen achter deze heerlijke piratenkolder zijn momenteel nog nobele onbekenden in onze streken. Scenarist Nicolas Pothier is een late bekeerling van het stripverhaal. Sinds 2004 publiceerde hij her en der korte verhalen en albums bij kleinere Franse uitgeverijen. In 2005 volgde dan Ratafia uit een ontmoeting met de jonge Frédérik Salsedo. Na zijn studies aan de academie van Lyon belandde ook Salsedo in de wereld van de animatiefilm. Ook voor hem betekent Ratafia een welkome overgang. In november verschijnt in het Frans alweer het vierde deel.

Humor vormt altijd een pluspunt voor een goede strip, en van geslaagde humor zit deze strip alvast tot de rand gevuld, soms zelfs erover. Dat is meteen ook het enige minpunt voor dit eerste album. Nergens wordt er richting gegeven aan het vervolg. Waar gaat het in Ratafia precies om? De schatkaarten die de piraten telkens weer volgen geven natuurlijk aanleiding tot massa’s leuke vondsten, maar als rode draad is het een beetje mager. We wachten dan ook vol spanning op de volgende delen.

Bee Dee verdient een pluim voor de puike uitgave in slappe kaft. In een tijd waarin steeds meer uitgeverijen overschakelen op een kleine oplage in harde kaft, durft deze uitgeverij het nog aan om een relatief onbekend concept te lanceren in een degelijke betaalbare uitvoering. Zal die durf beloond worden met een vlotte verkoop? De tijd zal het uitwijzen. De eerste reacties van lezers zijn alleszins positief en daar sluiten we ons (met enige reserve) graag bij aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + 15 =