Hara Kiwi 3 (Lectrr)

Bier voor honden, een topje voor een ijsberg of homofiele struisvogels, het universum van Lectrr is even absurd als verrassend grappig. Silvester publiceerde recent het derde deel van zijn reeks Hara Kiwi. Daarin bundelen ze een selectie van zijn cartoons.

Lectrr (pseudoniem voor Steven Degryse) is al jaren één van de actiefste cartoonisten in Vlaanderen en vergaarde al tal van nominaties voor cartoonprijzen, zoals voor de Press Cartoon Belgium Award of de Bene Cartoon Publieksprijs.. Hij was ook één van de eersten die met een eigen website op de proppen kwam en deze gebruikt hij sindsdien als een volwaardig medium voor het publiceren van nieuw werk.

Naast het maken van cartoons voor tal van tijdschriften (Menzo, Vacature, P-Magazine) treedt Lectrr ook op als stand-upper. Samen met enkele Nederlandse stripcollega’s vormde hij eerder zo de Cartoonference, waarin ze conference, strip en stand-up vermengden in één act. In 2005 verscheen een eerste deel van Hara Kiwi bij de toen kersverse uitgeverij Silvester en nu staat het derde deel al te trappelen voor de deur.

Het gevoel voor humor dat Lectrr op elke pagina opnieuw tentoonspreidt, is van het absurde soort. Hij wisselt actualiteit steeds af met meer tijdloze onderwerpen, zodat een bundel als deze de moeite van het lezen waard blijft. Zijn tekenstijl oogt heel duidelijk en leent zich makkelijk voor droge gags. Die aangename en absurde stijl koppelt Lectrr daarbij dan nog aan een grote variatie in thema’s. Waar vele collega-cartoonisten al snel vervallen in vaste patronen en zo hun frisheid verliezen, blijft elke gag van Lectrr verrassend. Natuurlijk levert de ene grap al meer lachsalvo’s op dan de andere, dit is nu eenmaal inherent aan strips in dit formaat.

De uitgeverij houdt er ook aan om deze bundels niet te omvangrijk te maken. In het geval van Hara Kiwi heeft dit in ieder geval een positief effect. Bundels van Gummbah of Kamagurka hebben al gauw de helft aan pagina’s meer, waardoor je na al die grappen soms het bos niet meer kan ontdekken. Lectrr ondervindt hier helemaal geen last van, wat wellicht ook te danken is aan zijn meer ontwikkelde tekenstijl. Zoals zijn stripdebuut Wormtroopers (2002) aantoonde, kan hij ook een langer verhaal aan. Hopelijk waagt hij zich in de toekomst nog eens aan een dergelijk avontuur. In tussentijd genieten we nog wat van zijn bundeltjes Hara Kiwi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

tien + 7 =