De Nieuwe Avonturen van Jimmy Van Doren 2 :: De Valstrik (Desorgher & Desberg)

In onze lang vervlogen jeugdjaren was Jimmy Van Doren een baken van heroïek. Al wat wij niet durfden of konden doen, daar zorgde Jimmy wel voor. Zopas verscheen een nieuw deel in de reeks, maar de nostalgische magie lijkt niet meer dezelfde.

Oorspronkelijk verscheen de reeks Jimmy Van Doren bij Dupuis en werd ze geschreven door Stephen Desberg (IRS, Niklos Koda). In 2000 besloot Dupuis echter de stekker uit de reeks te trekken wegens tegenvallende verkoopscijfers. Vier jaar later viste Glenat de strip echter weer op en startte een nieuwe reeks van avonturen onder de toepasselijke titel De Nieuwe Avonturen van Jimmy Van Doren. Scenarist Desberg had ondertussen zodanig veel lopende projecten op zijn bord liggen, dat hij Jimmy Van Doren aan een collega uitbesteedde. Benoit Despas schreef het eerste deel nog samen met Desberg, maar sinds De Valstrik staat hij er helemaal alleen voor. Tekenaar Daniel Desorgher blijft ondertussen onverstoorbaar aan boord en zorgt zo voor de visuele continuïteit. Hij tekent nog steeds in een wat cartooneske variant van de klare lijn-stijl. Hij zorgt daarmee voor de nodige leesbaarheid, want Despas’ eerste eigen verhaal hapert nog her en der.

Jimmy houdt van Suzy, maar Suzy is dan weer de dochter van minister Kabeya. Hij houdt niet van blanken en heeft dan ook weinig op met Jimmy. Toch moet Jimmy hem in dit album redden van de criminelen van Tom Walsh, een geniepige bendeleider die het land in een chaos wil storten. Dan komt ook Kalinga nog op de proppen, die ook zijn oog op Suzy heeft laten vallen. Dit biedt meer dan genoeg stof voor 48 pagina’s. Toch blijkt Despas nog niet altijd even sterk in de opbouw van zijn verhaal, want soms maakt hij wat vreemde tijdssprongen, waardoor bepaalde situaties moeilijker verklaarbaar worden. Het verhaal laat een verwarrende indruk na, wat bij de vorige albums nooit het geval was.

De sterke punten van deze reeks blijven echter goed bewaard. De auteurs hangen een realistisch, maar ook nostalgisch beeld op van het ongerepte Afrika, dat echter door corruptie, eigenbelang en economische motieven dreigt ten onder te gaan. De nevenfiguren Hermann en Schatzy komen in dit deel nauwelijks voor, waardoor het verhaal wat aan humor inboet. In een jeugdreeks als deze is hun rol toch erg belangrijk als tegengewicht bij alle ernst die zich uit de politieke en militaire gebeurtenissen ontspint. Het valt nog af te wachten hoe Despas verder zal evolueren. De Valstrik toont aan dat de auteur de sterke kanten van deze strip kent en deze wil uitspelen. Anderzijds zal hij als scenarist nog verder moeten groeien om alles te smeden tot boeiende en intrigerende verhalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 2 =