DOUR 2006 …And You Will Know Us By The Trail Of Dead, zondag 16 juli, La Petite Maison Dans Le Pra

Het gaat …And You Will Know Us By The Trail Of Dead aan de start van zijn set niet meteen voor de stomend zwoele zomerwind: de sampler is door een vergissing op de luchthaven in z’n eentje op avontuur door Europa en dus moeten we het stellen zonder bombastische intro. "Geeft niet, dan maken we zelf wel wat muziek", wordt er geopperd. Genialiteit in zijn vanzelfsprekendheid, denkt men dan.

{image}Geen haar op het hoofd van de verzamelde scalp van Trail of Dead dat ook maar even overweegt om het gegeven woord te breken: de band vuurt meteen met scherp, waardoor het legertje verdacht levende lijken voor het podium gestaag groeit. Het kwijl gutst en de bloeddoorlopen ogen staan hysterisch terwijl "The Rest Will Follow" en "Another Morning Stoner" worden meegetierd als betreft het het lijflied van de plaatselijke psychiatrische instelling. De crowdsurfers zwermen terwijl de minst braven onder de indiekids een moshpit uit de stofvloer stampen die niet moet onderdoen voor wat we de afgelopen vier dagen aan de Eastpack-stage mochten ondergaan.

Opmerkelijk en vertederend is het, al dat puur en ongebreideld enthousiasme, zowel op als naast het podium. Het is ons blijkbaar ontgaan, maar Trail Of Dead blijkt een mastodont van een naam geworden te zijn in het wereldje, en bovendien is de groep gezegend met een dot van een zootje ongeregeld als aanhang. Bij zijn vorige doortocht in België was ToD een nachtvlinder die vruchteloos fladderde tegen het openstaande raam: in het aanschijn van het doel slaagde het er niet volledig in de link tussen fictie en realiteit te leggen. Wanneer we vanavond echter de bassist als eerste zijn gitaar tegen de grond zien kwakken en hem daarop de aftocht zien blazen, hebben we gemengde gevoelens: die verontrustend gemeende razernij hadden we liever nog wat langer beleefd.

Laat u nooit meer wijsmaken dat Dour geen grote headliners op de affiche heeft prijken: de namen mogen dan wel niet op iedere straathoek hangen, velen zijn groots in hun bezieling. …And You Will Know Us By The Trail Of Dead onderbouwt dat vuur met ontluisterende kunde. Klein maar dapper? Neih. Klein maar verwoestend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 17 =