Demoproject ’05, de winnaars :: ”Het genot is het hoogste goed!”

U heeft er verdomd lang op moeten wachten maar we hopen dat het de moeite waard was. Ook deze keer nomineerde de jury drie groepen die wat stijl betreft ver uit elkaar liggen, maar die bovenal één ding gemeen hebben: talent. Dames en heren, mogen wij u de winnaars van goddeaus demoproject 2005 voorstellen.

"Heeft een metalgroep gewonnen?" riep een collega verwonderd uit, waarop we instemmend knikten. Al is Solenoid meer dan alleen dat: een ingenieuze mix van metal, hardrock, punk en alles wat ruig en nors is, wordt binnen een swingend keurslijf geplaatst. "Fucking hell, man!" riep de jury uit, waarna ze de studiotijd van Muziekcentrum Trix aan Solenoid schonk.

goddeau: Hoe voelt het om naar voren te worden geschoven als een van de meest veelbelovende bands in Vlaanderen?
Solenoid: "Gisteren voelden we ons nog wat onwennig bij deze nieuwe status, maar vandaag gaat het ons al een pak beter af. Het went snel! Neen, eerlijk gezegd hadden we dit ook niet onmiddellijk verwacht aangezien onze muziek toch nogal flink afwijkt van de traditionele, meer toegankelijke pop- en rocksongs. Uiteraard zijn we geflatteerd, want als muzikant leg je toch een stuk van jezelf in je muziek. De wetenschap dat ook anderen dat naar waarde weten te schatten, geeft inderdaad een zekere vorm van voldoening."

goddeau: Hebben jullie al uitzicht op een platencontract?
Solenoid: "Het lijkt ons vrij naïef je enkel blind te staren en vast te pinnen op het streven naar dat platencontract, zeker gezien de huidige situatie in het muzieklandschap, en het feit dat we niet de meest commerciële muziek maken. Als we de kans zouden krijgen… prachtig, maar dat is het uiteindelijke hoofddoel niet. We willen vooral niet ter plaatse blijven trappelen, vandaar dat we onze tijd en energie in de muziek zelf steken. We zijn momenteel volop bezig met de opnames van een split-cd, waar naast Solenoid ook het werk van twee andere bevriende en gelijkgestemde Limburgse/Genkse groepen op te horen zal zijn, namelijk Mr Mama en The Killbots. Verder hebben we de knoop uiteindelijk doorgehakt en beslist om deze zomer de studio in te duiken om een full-cd op te nemen. Dit alles, tot nader order, in eigen beheer."

goddeau: Wat mogen we live van jullie verwachten?
Solenoid: "Een muur van geluid, een donderslag bij heldere hemel, kortom: een stevige portie bad ass rock-’n-roll! We spelen uitsluitend eigen nummers, die elk een variabele dosis hardrock, punk, rock-’n-roll én metal herbergen, een gevaarlijke cocktail die hard kan aankomen. Indien je dus op zoek bent naar een band voor wat leuke achtergrondmuziek om de jaarlijkse kaas- en wijnavond in je parochiehuis op te luisteren, en je maag is nogal instabiel, dan kan je maar beter even verder zoeken."

goddeau: Tot waar reikt de ambitie van Solenoid?
Solenoid: "Een vraag die moeilijk te beantwoorden valt … We hebben onszelf als band namelijk geen einddoel opgelegd. In eerste instantie willen we vooral een podium om onze kunstjes te vertonen, optredens dus! Hoe dan ook, het mag altijd dat ’ietsje’ meer zijn, keer op keer een stapje verder. Maar uiteindelijk mag de initiële opzet niet verloren gaan: vijf gasten die zich op een creatieve manier amuseren door wat muziek te maken. Het genot is nog steeds het hoogste goed!"

 

Een titel als "Superfuck Fried Big Bang" zou een weggever moeten zijn. General Mindy grossiert zwaar in de muziek waarmee Vlaanderen bekend raakte. De freaky songstructuren en uitzinnige uitstapjes à la Evil Superstars en Millionaire vlogen ons om de oren, maar de trefzekerheid waarmee doel getroffen werd, verstomde de jury. Bij wijze van represaille onderwierpen we de heren dan maar aan een kruisverhoor.

goddeau: Hoe voelt het om naar voren te worden geschoven als een van de meest veelbelovende bands in Vlaanderen?
Johan: "Wel, euh… geen idee. We hebben het niet zo slecht gedaan in dat ene jaar dat we bestaan. Worden wij naar voren geschoven? Misschien moet ik mijn grote droom, een manege in Tadzjikistan, toch niet al te vlug opbergen!"
Philip: "Ik ben met architecten plannen aan het maken voor mijn vakantiehuis op de maan, Christophe heeft reeds een behoorlijk deel van het ’Park midden Limburg’ gekocht en zal daar zijn eigen pretpark bouwen met ’s werelds grootste liefdesschommel."

goddeau: Mogen we in de nabije toekomst nieuwe dingen van jullie verwachten?
Johan: "We zijn in elk geval wat dingen aan het opnemen. Wat daar van gaat komen, weten we nog niet. Ook zijn er al een aantal mensen komen aankloppen.. We zien wel en jullie horen het wel."
Frederik: "Eigenlijk wordt er voortdurend opgenomen: nummers schrijven, ideeën uitproberen… zo hebben we heel veel opnames liggen. Sommige van die opnames belanden dan op een demo zoals we er een naar goddeau hebben gestuurd."
Philip: "Johan en ik wonen samen en tot frustratie van onze andere huisgenoten liggen er altijd gitaren en andere spullen in de weg, waaraan we dan ook constant zitten te prutsen. De meeste ideeën ontstaan tegenwoordig op die manier."
Johan: "Als we iets hebben, trekken we naar Hans en die neemt het geheel dan op zijn eigenwijze manier op. Dan wordt er op dat idee met heel de groep gejamd tot we de juiste vorm gevonden hebben. Iedereen is nogal kritisch en die uitgesproken karakters maken het, hoewel dat niet altijd gemakkelijk is, voor ons heel interessant."
Hans: "Wat zegt hij dat toch weer mooi!"

goddeau: Wat mogen we live van jullie verwachten?
Hans: "We spelen heel graag live, het is altijd leuk om op verschillende plaatsen te komen en samen met vijf opgefuckte ventjes in een bus te zitten."
Johan: "Op voorhand ben ik meestal erg opgeladen en achteraf is mijn energie dan ook op. Terwijl ik helemaal niet als een gek sta te springen of zo."
Frederik: "Ik heb ook het gevoel dat we live steeds beter worden. Stilaan krijgen we een beetje door hoe je een goede set opbouwt, hoe je als muzikanten met elkaar communiceert, etc. Enfin, de truken van de foor."

goddeau: Tot waar reikt de ambitie van General Mindy?
Johan: "Van de Leie tot de Nete, van de Dender tot de Jeker!"

generalmindy.be

Een portie good ol’ rock-’n-roll gaat er bij goddeau altijd in, vooral wanneer ze met de nodige vakkennis gebracht wordt. Nunan beweert "bad music for ugly people" te maken en daar kon de goddeaujury zich deze keer volledig in vinden. En terwijl we onze vetkuif met een stevige kwak pommade weer op zijn plaats legden, aanhoorden we het evangelie volgens Nunan.

goddeau: Hoe voelt het om naar voren te worden geschoven als een van de meest veelbelovende bands in Vlaanderen?
Nunan: "Goh… Wel, enerzijds vormt er zich plots een soort van blos op onze wangen, anderzijds kunnen we dat heel goed relativeren. Het hangt er een beetje van af waar onze ego’s zich op bepaalde momenten situeren. Maar we maken geen muziek met de intentie een van de meest veelbelovende bands te worden genoemd, hoewel het natuurlijk heel erg leuk is om een dergelijke reactie te krijgen."

goddeau: Mogen we in de nabije toekomst nieuwe dingen van jullie verwachten?
Nunan: "Zéker! We zijn continu bezig met het schrijven van nieuwe nummers en proberen sowieso eenmaal per jaar de studio of iets gelijkwaardigs in te duiken. De Bad Music For Ugly People-demo is ook alweer een jaar oud en bovendien hebben we inmiddels een nieuwe bassist. Nu ja, een demo, e.p. of full-cd is uiteindelijk ook maar een momentopname en een groep evolueert continu, dus is het maar logisch dat je regelmatig met iets nieuws op de proppen komt. Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk wanneer, maar normaal gezien zouden we nog in de eerste helft van dit jaar aan nieuwe opnames beginnen."

goddeau: Hebben jullie al uitzicht op een platencontract?
Nunan: "Neen, hoewel we al gecontacteerd werden door o.a. een promotor is er nog niets concreets. In het huidige muzieklandschap lijkt het ook allemaal veel moeilijker te liggen dan vroeger. We zijn dan ook bezig met uitzoeken hoe we alles in eigen beheer kunnen doen. Ach, het verleden wordt niet voor niets het verleden genoemd hé. Bovendien was er toen geen internet en laat dat nu net een schitterend gegeven zijn om promo’s en dergelijke te verzorgen. Als je het echt wilt, zijn er altijd mogelijkheden."

goddeau: Wat mogen we live van jullie verwachten?
Nunan: "Een blok strak stomende energie met dansende kantjes, en wel van begin tot einde."

goddeau: Tot waar reikt de ambitie van Nunan?
Nunan: "We zijn zeer ambitieus, maar op zich willen we gewoon nummers maken waarvan we zelf het gevoel hebben: "Damn, waar blijven die pint en dansvloer?" En die muziek willen we voor zoveel mogelijk mensen spelen en liefst op zoveel mogelijk verschillende plaatsen! Wat we willen is dus duidelijk, waar we eindigen zullen we wel zien. We voelen ons wat dat betreft Alice in Wonderland en hebben nog heel wat deurtjes te openen, maar dat we muziek gaan blijven maken tot het einde van onze dagen was voor ons al veel langer duidelijk, en de goede kritieken op onze demo en optredens sterken ons alleen maar in die gedachte!"

nunan.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × vier =