Drie jaar Rarefish-collectief :: ”Indie, maar met een open geest”

Drie jaar geleden dronken de leden van de postrockgroep A December Lake een cola in een Zaventemse repetitiekelder. "Hé mannen, als we eens een collectief oprichten?" De drummer vertrok op reis, A December Lake hing dan maar de gitaren aan de haak, maar Rarefish werd een begrip in de Belgische indiewereld en groepeert ondertussen een twintigtal groepen. Op acht oktober moet een eerste Rarefish Festival de derde verjaardag wat luister bijzetten.

"Rarefish op zich is eigenlijk een forum", legt Thomas Bartosik, één van de stichtende leden uit: "een plaats waar mensen met dezelfde interesses elkaar kunnen leren kennen en later samen dingen gaan organiseren of muziek maken. Of gewoon op café gaan." "Het zijn vrienden die iets interessants proberen te doen binnen de ruime DIY-wereld", vult Wim Maesschalck — ook ex-A December Lake — aan: "Iedereen is muzikant en helpt en beïnvloedt de anderen. Het is dus meer een community van groepen dan een organisatie die op zoek is naar de beste kwaliteit of naar hitpotentieel."

Een "collectief" dus. Nil Ramos, ook één van de stichters: "Die benaming kwam er naar analogie met het Waalse Collectif JauneOrange, dat drie jaar geleden ons grote voorbeeld was. We waren toen niet van plan om een forum op te zetten waardoor we andere mensen zouden leren kennen. We wilden ons tijdens de zomervakantie gewoon bezig houden met een kleine website die doorlinkte naar de site van A December Lake, waarin we toen met zijn vieren speelden, en naar de sites van onze eigen solo-projectjes. Zo telde Rarefish in het begin dus vijf acts: A December Lake, Nilo, Wixel, Uütte en Tankhalle."

"We hadden er dan maar bij gezet dat mensen ons mochten mailen als ze ook op die site wilden, en tot onze grote verbazing kwam daar vrij snel reactie op. In het begin waren we nogal serieus bezig met Rarefish en met wat het moest zijn. Na verloop van tijd hebben we dat wat los gelaten en is het heel natuurlijk beginnen evolueren zonder dat we er al te veel moesten in sturen. Wij hebben indertijd de eerste stappen gezet wat betreft concertjes organiseren en cd-r’etjes uitbrengen, maar al snel begonnen ook de niet-ADL’ers initiatief te nemen. Het Rarefish Festival is bijvoorbeeld een initiatief van Dominique van Naifu."

Zoveel gastvrijheid, levert dat nooit problemen op? Bartosik relativeert: "Je kan alleen lid worden als je actief bent binnen de community. Laat het ons zo stellen: wie zich mengt, wordt na verloop van tijd automatisch lid. Dat is ooit anders geweest. In het begin lieten we te veel groepen toe. Of te snel. Zo herinner ik me een postrockgroep uit Halle die we aan een optreden in Brussel hadden geholpen onmiddellijk nadat ze bij Rarefish aangesloten waren. Die hebben daar toen de PA-mensen onterecht uitgescholden. Bijgevolg lagen ze er de dag nadien al weer uit. Waarschijnlijk zijn ze de groep met het kortste Rarefishlidmaatschap. Of nee, dat moeten The Trash Fuckers geweest zijn, maar dat is weer een heel ander verhaal…"

De dingen evolueren echter, en zo baarde Rarefish het grotere Je M’en Fish. "Op een gegeven moment was Rarefish een beetje alle kanten tegelijk aan het uitgaan", zegt Bartosik: "Sommigen wilden zich enkel met indierock bezighouden, anderen met dansbare elektronica. Vooral Bart Dujardins interesse neigde steeds meer naar dj’s en bands als Sutrastore die bij de rest niet echt aansloegen. Toen Rarefish bijna op splitten stond, heb ik Bart impulsief voorgesteld om een eigen collectief te beginnen. Dat heeft bij beide partijen voor een serieuze adrenalinestoot gezorgd en Rarefish is toen ’officieel’ een indiecollectief geworden. Plots was er een nieuwe site, een .be domeinnaam, een nieuwe sampler en veel nieuwe leden… Vervolgens zijn RF en JMF stilletjes aan uit elkaar gegroeid. Wij gingen ons alsmaar meer bezighouden met de underground en JMF werd een organisatie die grote evenementen en party’s op poten zet voor een groter publiek."

Je M’en Fish fungeert een beetje als label, die stap heeft Rarefish nooit willen zetten. "Sommige Rarefishies hebben een klein cd-r- en/of mp3-labeltje, maar daar blijft het bij", aldus Bartosik: "De stap naar een echt label kost tijd, in de eerste plaats om geld te zoeken. En die tijd hebben we momenteel niet. Er is nog zoveel leuks te doen met ons zeer beperkt budget. Maar Rarefish is ondertussen wel al een soort verzamelnaam geworden. Net als bij "Duyster" wordt het woord al eens gedropt in artikels, recensies en aankondigen om een muziekgenre aan te geven."

Uit de Rarefish-scene ontstond ook het magazine Storingzine.net, dat zich toelegt op de meer obscure en experimentele releases. Toch is er niet echt een link met Rarefish, aldus Bartosik: "Behalve dat er gedeeltelijk dezelfde mensen achter zitten, is er geen verband. Storing is een van de samenwerkingen die onder andere uit Rarefish zijn gevloeid, net zoals Undercurrent, Sundays In Spring, de Pumpinyrchest blog, Kaspar Hauser records,…"

En nu? Waar gaat het van hier met Rarefish heen? Maesschalck: "Het blijft natuurlijk een hobby, maar hopelijk kunnen we toch ietsje professioneler en groter gaan werken. We zouden de groepen nog beter kunnen gaan helpen: zorgen dat er bij optredens een betere omkadering is, een echte distributeur zoeken voor onze samplers in plaats van ze zelf in de winkels te gaan leggen, … Maar voor alles moet Rarefish een open geest houden: komt er morgen iemand langs die het collectief een andere richting uitstuurt waar de rest zich in kan vinden, dan mag dat direct."

"Het is behoorlijk moeilijk om een collectief waarvan eigenlijk niemand baas is, echt in een bepaalde richting te sturen", merkt Bartosik nog op: "Iedereen heeft hopen plannen met zijn respectievelijke projecten, zowel op organisatorisch als op muzikaal vlak. Rarefish zelf laten we voorlopig zijn gang gaan, wat wil zeggen dat we de community laten groeien. Niets specifieks dus. Als leden echt iets specifieks willen uitwerken, dan doen ze dat wel onder een andere naam, maar dan kan dat wel een publiek vinden via het platform dat Rarefish is."

Rarefish viert drie jaar collectief met een festival op 8 oktober om 20.30u. in Magasin 4, Brussel. Op de affiche staan negen groepen uit de Rarefish-stal, van singer-songwriters tot drones tot postrock tot indietronica. Hiermee krijgt het publiek de kans om op één avond te ontdekken waar Rarefish na drie jaar staat. Treden aan: Elton Vincent, Feuerbach, I Love Sarah, Mitsels, Naifu, SimpleSongs, Sleepy Lili, Tomàn vs Köhn en Wixel.
Info: http://www.rarefish.be/festival

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × een =