Central Park (Durieux & Cornette)

De collectie Expresso van Dupuis groeit sneller en sneller. Met Central Park verschijnt voor het eerst ook een nieuwe one-shot. Auteurs Christian Durieux en Jean-Luc Cornette zijn al ervaren auteurs, maar toch verrast dit album.

Christian Durieux is in het Nederlandse taalgebied vooral bekend van zijn kinderstrip Oscar (op scenario van Denis Lapière), maar zijn werk bestaat minstens evenveel uit tekenwerk voor volwassenen. In deze categorie hoort ook Central Park thuis. Jean-Luc Cornette schudt na het recente Morro Bay (met aan de beelden Boccar) opnieuw een bevreemdend en suggestief verhaal uit zijn pen. Johan Garnaal en Yasmina Poolbeer arriveren als dolverliefd koppel in the Big Apple. Al snel wordt hun aandacht getrokken door Central Park, een van de toeristische trekpleisters van New York. Van dan af glijdt het album af naar een surrealistisch portret van een dolverliefde maar ook stikjaloerse jongeman. Hij raakt zijn vriendin kwijt aan een pratende ijsbeer, godbetert door een teveel aan haar op zijn rug. Snake is dan weer een vreemde clochard die niet durft te praten met zijn eigen dochter en waakt over het welzijn in Central Park.

Dankzij de sfeervolle tekeningen die soms wat doen denken aan Blain en Tirabosco, wordt het verhaal nergens te zwaar op de hand of overmatig serieus. Durieux kan blijkbaar erg diverse stijlen aan en toont zich een getalenteerd verteller. Ook Cornette revancheert zich hier voor het slechts gedeeltelijk geslaagde Morro Bay. Hij gaat verder op de ingeslagen weg van het surreële mysterie, maar dit lijkt beter samen te gaan met het sobere tekenwerk van Christian Durieux. Ondanks alle bevreemdende elementen weet Cornette van Central Park toch een afgewerkt verhaal te maken, waarin elk personage een belangrijke plaats krijgt. Hij werkt met overtuigende symboliek en verwijst bij momenten naar andere verhalen. Zo blijft Central Park ook na meerdere leesbeurten een boek dat de lezer boeit en uitdaagt.

Aan een gestaag tempo breidt de collectie Expresso ondertussen verder uit. Net als bij alle andere nieuwe delen in deze collectie herbergt ook Central Park een mooie bladwijzer. Ondanks hun beperkte naam en faam hebben Durieux en Cornette met dit album zeker en vast bewezen dat ze hun plaats in deze hippe collectie waard zijn. We kunnen niet anders dan vol verwachting uitkijken naar wat hun volgende werk zal worden. Of het een succes dan wel een mislukking wordt kunnen we niet voorspellen, maar verrassen zal het in elk geval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − elf =