Demoproject ‘04, de winnaars :: ”We zijn uniek!”

Vorige maand kon u lezen hoe wij ons een zondag lang door een stapel tapes met Duitse pseudo-schalgers, hippe Gentsche boenk en vooral veel halfslachtige gitaarsolos ploegden. Afzien was dat, maar gelukkig waren er soms ook prijsbeesten die ons enthousiasme terug wisten te reanimeren. Voor u op een rijtje, de feestvarkens van Goddeau’s Demoproject ’O4::

”Wow…yeah…(gasp)… “dat waren zo een beetje de klanken die we uitstootten nadat we de demo van Rencontrez l’Amour oplegden. De jury was even stil en begon onmiddellijk daarna de meest bizarre danspassen tentoon te spreiden op deze dijk van een demo die de inslag van een vloedgolf heeft. Uw (jbo) blondeerde de haren, bronsde bruin en liet, de surfplank onder de arm geklemd, de volgende vragen los op deze surfband.

Goddeau: Jullie surfmuziek is een nogal specifiek subgenre. Hadden jullie verwacht dat jullie een volledige goddeaujury zouden plat krijgen? Leeft de surfscène in België volgens jullie?
Gijs: " Iedereen zal wel voor het gemak zeggen dat we surf spelen want het kind moet toch een naam krijgen. Maar echte sixties-, Californische surf is het niet. Vandaar dat men zich kan afvragen of we wel thuishoren in dit genre. We gooien het immers vaak over een andere boeg dan het surfgenre eigen is. Maar je kan wel zeggen dat de term ook een brede lading groepen dekt met elk een heel eigen geluid, dat veraf kan staan van een klassieke Dick Dale. Je kan wel zeggen dat het genre leeft in België: elk weekend kan je wel een groep aan het werk zien. Er is een soort van scene, die niet zozeer beperkt is tot surf op zich, maar zich eerder uitstrekt uit over rockabilly en rock ’n roll. Qua respons zijn de reacties van de groten meestal bemoedigend, alleen heeft een jonge surfgroep doorgaans wel veel kijklustigen in jeugdhuizen, maar weinig kans om op grotere podia zijn ding te doen. "

Goddeau: Mogen we in de nabije toekomst nieuwe dingen van jullie verwachten?
Craeye: "Na de opname van onze demo "Brazilian Wax", in 2004, hebben we vooral gesleuteld aan een degelijke live-set die we allevier van buiten kennen. We kunnen onze repetities dus nu weer volop wijden aan het schrijven. We willen echter niet té snel opnieuw de studio in: bedoeling is namelijk dat we weer met een coherent geheel — dat een tijdje heeft gerijpt — naar buiten komen. De tweede opname moet nog beter zijn op het vlak van nummers, artwork en opnamekwaliteit. Een band verandert constant van ideeën en die evolutie moet je kunnen horen en zien. We hebben een vaag idee om op te nemen in het najaar van 2005. Maar da’s op voorwaarde dat we een reeks nummers hebben waar we achter staan."

Goddeau: Wat mogen we live van jullie verwachten?
Bert: "Een lekkere strakke set, fast and furious… We rijgen de nummers graag aan elkaar. We brengen in hoofdzaak eigen nummers, maar af en toe steken we er een bekender (surf)nummer in, om het publiek een herkenningspunt mee te geven. En we durven ons wel eens een eigen outfitje aan te meten, al vergt dit nogal wat discussie onderling… om tot iets sluitends te komen. "

Goddeau: Wat maakt jullie bijzonder?
Rencontrez l’Amour: "Onze eigen interpretatie van surfmuziek. Stevige muziek met plaats voor melodische gitaren. Onze mix van muzikale interesses (death metal, stoner, grunge, singer/song writer). Onze twee gitaren die afwisselend de hoofdrol opeisen. Het feit dat we een instrumentale band zijn, dus je krijgt zeker geen foute zang! Ook het feit dat we bijna alleen eigen nummers brengen, wat in de surfmuziek niet te vaak voorkomt."

http://www.rencontrezlamour.freeservers.com

We kunnen hen nog steeds niet plaatsen. Ergens tussen Suede, Grandaddy, Neil Young en Mercury Rev misschien. Dènken we, maar zeker zijn we niet. The Reason You Were Here van Giants Of The Air viel niet alleen op vanwege zijn uitmuntende productie maar ook — en vooral — vanwege de indrukwekkende songs. Zanger Stef nam de honneurs waar.

Goddeau: Jullie muziek bevindt zich in een specifiek subgenre. Hadden jullie deze respons verwacht en leeft deze scène in België volgens jullie?
Giants Of The Air: "Mmm… In welk subgenre onze muziek thuishoort, vinden we zelf altijd moeilijk te zeggen. Het enige dat ik met zekerheid durf te zeggen is dat we rock spelen in de stijl van bands als Grandaddy, Mercury Rev e.d. Gevoelige melodieuze songs met soms breed uitwaaierende arrangementen. Heeft dat ’subgenre’ een naam? You tell me… Maakt niet uit natuurlijk. Trouwens, de pers en ook goddeau heeft het moeilijk om ons te plaatsen."
"Tja, die respons is ook nogal moeilijk te vatten en niet te voorspellen, want het lijkt wel dat je ofwel voorstander en fan bent van Giants Of The Air ofwel tegenstander. De reacties zijn dus vrij extreem. Eigenlijk wel toevallig, want dat komt mooi overeen met de muziek die we maken: zowat alle nummers die we spelen, bevatten veel dynamiek, veel hoogtes en laagtes, van hard naar zacht en terug… Bij de reacties die we krijgen is er ook geen tussenweg blijkbaar. De tegenstanders knappen ook meestal af op mijn ehm, nogal hoge stem. Zo van "ik vind de muziek wel goed maar die zanger, pfff, die kan ik niet horen"… Tja, er zijn ook mensen die zeggen dat Neil Young kattenvals zingt. Uiteraard hebben we liever zo’n extreme respons dan bestempeld te worden als ’middle of the road’."

"Of deze scene leeft in België, dat is een groot raadsel. De enige Vlaamse band die ongeveer in hetzelfde genre zit is Tomàn, denk ik. Volgens mij zijn er in Wallonië meer bands die van deze stijl houden, Girls In Hawai, Mud Flow en zo. Niettemin ben ik ervan overtuigd dat er in België een publiek voor onze muziek is. Tenslotte is het Belgische publiek sowieso toch altijd erg progressief en open-minded geweest wat betreft muziek en andere kunsten."

Goddeau: Mogen we in de nabije toekomst nieuwe dingen van jullie verwachten?
Giants Of The Air: "Momenteel zijn we volop bezig met het afwerken van onze debuut-cd en alles wat daar bij hoort. Dat werk is niet te onderschatten: extra tracks opnemen, re-takes doen, mixen, masteren, cd-hoesje ontwerpen, een nieuwe website maken, ondertussen een promo-single uitbrengen, optredens regelen, repeteren, interviews doen, vergaderen… : teveel om op te noemen. We hebben dringend een vrijwilliger nodig die ons wat kan bijstaan in die dingen. Mogen we bij deze een oproep doen? Wanneer de cd er precies zal zijn, is nu nog moeilijk te zeggen maar het zal wellicht eind maart of begin april zijn. Een single komt er zeker aan in februari."

Goddeau: Wat mogen we live van jullie verwachten?
Giants Of The Air: "Gevoel."
"En achteraf een feestje, want we blijven overal graag aan de toog hangen. Onze drankbonnekes zijn altijd op."

Goddeau: Wat maakt jullie bijzonder?
Giants Of The Air : "Dat we geen dikke nek hebben, niet tot een scene behoren en allemaal een serieuze vijs kwijt zijn? We geven mekaar bijnamen met een ’u’…"
"Dank u.

http://www.giantsoftheair.be

Een West-Vlaamse kruising tussen reggae, roots, dancehall, hip hop en aanverwanten als winnaar? Eerlijk gezegd hadden we er ons geld niet op durven inzetten maar de demo van deze jonge West-Vlamingen blies ons omver. De mix van Engels, Jamaïcaans en West-Vlaams was de kers op een heerlijke taart. Bassist Tim Loghe gaf de antwoorden.

Goddeau: Jullie muziek bevindt zich in een specifiek subgenre. Hadden jullie deze respons verwacht en leeft deze scène in België volgens jullie?
Thabazzco: "verwacht is een groot woord, gehoopt zouden we eerder zeggen. We hebben indertijd bewust meegedaan aan verschillende wedstrijden als de Kunstbende (in 2002) en Westtalent (2003). We werden nooit afgebroken en dat heeft ons —denk ik — nog meer zin gegeven ermee verder te doen. De Belgische scène is er eerder underground. Dan spreek ik over de ontelbare dancehall parties waar gemiddeld 200 à 400 man naartoe gaat. Vooral in West-Vlaanderen is het opmerkelijk hoeveel addicts er zijn. Daarbij telt België enkele festivals gespecialiseerd in het genre (Reggae Geel, Couleur Café, Irie Vibes, …), en bovendien heb je er het fenomeen dat de meer commerciëlere festivals (Pukkelpop, Dour, …) meer en meer reggae- dancehall acts programmeren zoals Capleton, Sizzla, Beenie man, …"

Goddeau: Mogen we in de nabije toekomst nieuwe dingen van jullie verwachten?
Thabazzco: "Zeker! De gemiddelde leeftijd van de band is nog maar 19, dus we staan nog maar aan het begin. Voor het moment is de agenda chill en kunnen we dus volop werken aan nieuwe nummers. Tegen de zomer van 2005 nemen we een volledig nieuwe demo op en zullen we samenwerken met andere artiesten als Tribal Poursuite, Original Uman, … In de toekomst zien we het ruim. We gaan het professioneler aanpakken en bouwen de band binnen dit en een paar jaar uit tot een volwaardige backingband voor nationale en internationale artiesten. Geen uitdaging is ons teveel. Het buitenland zou wel eens leuk zijn en daarvoor zullen we zelf zorgen. "

Goddeau: Wat mogen we live van jullie verwachten?
Thabazzco: "Thabazzco brengt dancehall in het ’West-Vlaams’ in ware TOK style. De ene zanger vult de andere aan, wat resulteert in energieke songs. Weinig mensen kunnen stilstaan bij die West-Vlaamse – Caribian vibe. "

Goddeau: Wat maakt jullie bijzonder?
Thabazzco: "We zijn é én en al energie op het podium. Of het nu voor dertig man is of voor een sporthal, het maakt ons niets uit. Voor ons is ieder optreden een feest en is ieder individu gelijk. No matta wha deh r. One love!We maken muziek in ons eigen dialect — wat al niet veel bands in België doen — en maken er nog eens reggae-dancehall van. We zijn uniek!"

http://www.thabazzco.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

6 + twintig =