Het boek der onsterfelijken 1 :: De hoedster van de tijd (Juret & Ploy)

De laatste maanden brengt uitgeverij Dupuis aan een razend tempo albums uit in de gloednieuwe collectie Impressie(s). De nieuwste aanwinst heet Het Boek Der Onsterfelijken en is een reeks van de hand van Anne Ploy. Samen met debutant Frédéric Juret brengt zij dit verhaal over het antieke Pictenvolk.

Deanw wordt geboren onder vreemde omstandigheden. Tot driemaal toe proberen haar stamgenoten haar te offeren, wat telkens mislukt. Elke keer keert Deanw terug uit het dodenrijk. Haar stamgenoten verstoten haar en ze komt uiteindelijk terecht bij de druïde Skiant. Deze is echter betrokken bij de zoektocht naar een magisch relikwie. Willens nillens wordt ook Deanw hierbij betrokken. Wanneer de gouden schedel van Postunius — want zo heet het relikwie in kwestie — gelokaliseerd wordt, raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling.

Ploy vermengt in dit verhaal een historisch onderbouwd verhaal over de Picten, één van de oudste Keltische stammen, met wat fantastische elementen. In de beste fantasytraditie hangt het voortbestaan van de wereld weer af van een voorwerp en strijden goeden en slechten om het bezit en de macht. Die tweezijdigheid legt meteen ook het zwakke punt van deze strip bloot. De cultuur van de Picten wordt door de auteurs boeiend weergegeven en maakt deze strip tot een buitenbeentje in het huidige aanbod. Het fantastische element boeit echter nergens en lijkt met haken en ogen aan mekaar te hangen. Ploys andere reeksen Anahire en Transgenesis lijken aan eenzelfde kwaal te lijden.

Tekenaar Juret kan ook nog niet volledig overtuigen. In zijn tomeloze enthousiasme gaat hij weleens uit de bocht waardoor enkele passages stroef overkomen. Ook zijn anatomische beheersing laat hier en daar te wensen over. Dankzij de warme kleuren worden deze kleine tekortkomingen echter mooi gecamoufleerd.

Dit deel is het eerste van negen en laat vermoeden dat het vervolg van dit verhaal in een klassieke fantasyrichting zal evolueren. Met dit eerste deel is het echter moeilijk om conclusies te trekken. De auteurs bieden immers enkele boeiende thema’s aan die in volgende delen nog voor spetterend stripvuurwerk kunnen zorgen. De kans bestaat echter ook dat Het Boek Der Onsterfelijken wegglijdt tussen de middenmaat van de overvloed aan fantasystrips.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 + 12 =