Isaac Le Pirate 1 :: Les Amériques (Blain)
Isaac Le Pirate 2 :: Les Glaces (Blain)

Eind januari wordt het Franse Angoulême naar goede gewoonte overspoeld met stripmakers en -liefhebbers van over de hele wereld. De Alph‘ Arts die daar worden uitgereikt, worden beschouwd als de meest prestigieuze onderscheiding die en stripmaker te beurt kan vallen. Dit jaar kreeg het eerste deel uit de serie Isaac le pirate de Alph‘Art voor beste album. Deel twee is pas verschenen.

Christophe Blain is een vrij jonge auteur die er met relatief weinig albums (13) in geslaagd is om onder de aandacht van de stripwereld te komen. Twee jaar geleden verscheen bij Dupuis de opgemerkte one-shot De Snelheidsbegrenzer: tot nu toe zijn enige album dat in het Nederlands verkrijgbaar is. Isaac le pirate is verschenen bij Dargaud, in de collectie Poisson Pilote‘. Het gaat om een serie die in totaal 4 delen zal omvatten. Centraal staat Isaac, een tekenaar die in het 19de eeuwse Frankrijk probeert zijn schilderijen en tekeningen verkocht te krijgen; Doordat hij weigert toegevingen te doen aan geldschieters of zelfs bepaalde werken niet wil verkopen, heeft hij moeite om rond te komen.

In deel 1 (Les Amériques) komt Isaac een dokter tegen die hem een voorstel doet om mee op een boot te stappen en tekeningen te maken van een expeditie. Isaac gaat in op het voorstel, neemt afscheid van zijn geliefde en stapt op een de boot naar Amerika. Deze wordt gekaapt door enkele piraten en de dokter blijkt Isaac geronseld te hebben in opdracht van de piratenkapitein Jean. Jean wil de piraterij inruilen voor een ontdekkingsreis om zo zijn naam in de geschiedenisboeken te krijgen. Isaac moet dus mee om de tocht te documenteren. Intussen gebeurt er natuurlijk ook vanalles met Alice (Isaacs geliefde) in de thuishaven. In deel 2 (Les glaces) gaat de ontdekkingsreis verder, maar beginnen de rantsoenen schaars te worden en ontdekt men een nieuw continent.

Het gaat met andere woorden om een vrij klassiek piratenverhaal, met de nodige vechtpartijen, vrouwenhistories, exotische continenten en rum. Het is Blains verdienste dat hij de clichés van het genre overstijgt. Wat op papier een typisch avonturenverhaal voor jongens van tien jaar lijkt, krijgt onder zijn pen veel menselijker proporties. De stoere piraten kennen ook hun onzeker, emotionele momenten. De "zachte" kunstenaar weet zich goed te handhaven in de "harde" wereld van zeemannen. De achtergebleven vrouw is een zeer geloofwaardig personage met de nodige twijfels en verlokkingen. Het komt allemaal dermate menselijk over dat je je pas weer realiseert dat het om een piratenverhaal gaat als de volgende fles rum wordt boven gehaald of er iets uit het kraaiennest geroepen wordt.

Het verhaal wordt ondersteund door Blains typische tekenstijl. Een zeer ruwe, donkere stijl, waarbij de pagina‘s meestal door één enkele kleur overheerst worden. De scènes op de boot zijn uiterst donker zodat er bij momenten zelfs nauwelijks gezichten te onderscheiden zijn. De scènes op het vasteland ademen dan weer door een uiterst rijk en realistisch kleurenpalet. Dit zorgt voor een enorme sfeerschepping die je als lezer echt mee in het verhaal trekt. Blain lijkt een zeer losse, rommelige stijl te hebben, maar bij nader inzien sluit alles zo mooi aan bij het vertelde, dat hij waarschijnlijk uitgebreide schetsen maakt alvorens tot de definitieve tekeningen over te gaan. De Alph‘Art voor beste album is met andere woorden zeer terecht, maar kunnen we alsjeblieft zo snel mogelijk een Nederlandse vertaling krijgen? Een dergelijke prachtreeks verdient ook een publiek buiten Frankrijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × vijf =