Enola Play EK Editie :: Dag 3. Engeland! Nederland! Noord-Macedonië!

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken de nummers uit die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag worden  er weer drie groepswedstrijden afgewerkt, met daartussen grote namen, zoals Engeland.

Engeland vs Kroatië

Dat Engeland een grote naam is in de muziekland zal niemand ontkennen. De lijst van roemrijke en invloedrijke muzikanten uit Albion is indrukwekkend lang. Het gaat van bij The Beatles, over de Stones, via Paul Weller en de britpop tot belangrijke hedendaagse bands als black midi.
Maar eerlijk is eerlijk: wie ooit al een horde Britse supporters in de buurt van een voetbalstadion heeft gezien, weet dat zulke culturele fijnproeverij daar vaak ver te zoeken is. Daarom nemen we als representatief nummer de voetbalkraker “Vindaloo” uit 1998. Het werd geschreven door Blur-bassist Alex James en de komiek (en vader van Lily Allen) Keith Allen. Het verhaal achter dit nummer en de vriendschap tussen deze heren kan u lezen in de prima autobiografie van James (Bit of a Blur) en met de wijsheid ‘we’re gonna score one more than you’ bevat het wél het meest zinnige dat je over voetbaltactiek kan zeggen.

Voor Kroatië stellen we “Sanjati ćemo žuto” van de folkrockgroep Gustafi voor. Net als de Kroatische voetbalploeg zijn de leden van Gustafi niet meer van de jongsten, maar hun muziek bruist nog van levenslust. De koperblazers doen het geheel swingen als het passenspel van Luka Modric en beuken als de schoten van Perisic. Engeland is gewaarschuwd.

Oostenrijk vs Noord-Macedonië

Wie Oostenrijk zegt, zegt Mozart. Maar ook Falco. Combineer deze beide in een één-tweetje en je krijgt “Rock me Amadeus”. Falco bereikte met dit nummer de hoogste plaats in de Amerikaanse hitlijsten en dat is nog steeds een unicum. Hét bewijs dat ook Oostenrijkers nummer één kunnen worden in iets en daarom mag het een inspiratie zijn voor de Oostenrijkse ploeg waarover we – eerlijk is eerlijk – tactisch nog steeds in het duister tasten.

Raffaella Carra is een zware overtreding tegenover de Macedonische trots, staat compléét offside en vér over de lijn van de journalistieke geloofwaardigheid, maar geef toe: u roept ook gewoon altijd keihard ‘Skopje, Skopje di sko!’. De VAR ziet dit oogluikend door de vingers, voor één keertje.

Nederland vs Oekraine

Oranje heeft het de laatste tijd niet onder de markt. Na een heropleving van hun nationale ploeg vorig jaar, viel de boel weer helemaal stil bij het aantreden van huidig bondscoach Frank de Boer. Sterspeler Virgil van Dijck doet niet mee op het EK én Matthijs de Ligt ontbreekt eveneens op de openingsmatch. Het enige wat Holland nu nog kan doen is hun lot leggen in de handen van een sjamaan. De Staat levert met “Witchdoctor” een hoekig en opzwepend nummer waarvan de energie hopelijk kan overspringen op het voetbalelftal.

Voetballers luisteren naar hip hop – dat weet iedereen. De spelers van Oekraïne jagen ongetwijfeld UKR-Hop (kort voor ‘Ukranian hip hop’) door hun hoofdtelefoon wanneer ze onderweg zijn naar de spelersbus. En dat is minder kneuterig dan het lijkt, er beweegt immers veel in die scene. Een van de rijzende sterren in de Oekraïense scene is Alyona Alyona en haar nummer “Rayon” doet horen waarom The New York Times haar vergeleek met de jonge Azealia Banks. Haar flow is stoer, haar delivery punctueel en de teksten lekker onbegrijpelijk.

Bovenstaande nummers vindt u terug in onze Spotify-lijst.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 − 16 =