Debuutsingle kolektiv is beenhard en pijnlijk mooi

Bij diegene die de Belgische undergroundmuziek een beetje opvolgen, zal kolektiv misschien een belletje doen rinkelen. Op 9 juni brengt deze vrij nieuwe band uit Liedekerke zijn debuut uit. En als opwarmer kan het intense “Hurt” alvast tellen.

kolektiv (met kleine k) bestaat de facto al sinds 2010, maar treedt nog maar anderhalf jaar op. “De meeste nummers werden al jaren geleden geschreven, het oudste nummer op de plaat is zelfs al zeker zeven jaar oud. Het heeft ongelofelijk lang geduurd voor ik de juiste groepsleden vond. Grappig genoeg heb ik ze uiteindelijk in mijn eigen dorp gevonden”, aldus de frontman. Al dat geduld werd beloond: vandaag is kolektiv een goed geoliede machine, getuige goed onthaalde shows in Kinky Star en Krawietel.

Muzikaal worden Tool, Deftones, Thrice, At the Drive-In, The Mars Volta, Refused en Radiohead als invloeden genoemd. Maar er is nog meer. ”De gitaren dienen als een soort behangpapier waartegen dingen gebeuren en die dingen zijn vooral ritmisch van aard”, klinkt het nog. “Hurt” beantwoordt aan deze cryptische omschrijving. Of hoe je met zo weinig mogelijk melodie veel emoties kan losweken. Ook hard-zachtdynamiek springt in het oor. Eerder waren we ook al onder de indruk van het via Soundcloud vrijgegeven “Perdition”.

Het debuut van kolektiv verschijnt op 9 juni via het Gentse Consouling Agency, dat DIY bands helpt bij het uitbrengen van een onafhankelijke release. Zo bracht deze afdeling van Consouling Sounds eerder werk van het Brusselse Paper Hats uit.

Binnenkort trekt de band op minitour door Vlaanderen: in Floere Foefke in Gent (13 mei), Setup in Ternat (19 mei), Cahier de Brouillon in Hoogstraten (24 mei, een akoestische set voor Emma Ruth Rundle!), Den Drummer in Gent (27 mei), Cirque Mystic in Aalst (10 juni, met Hypochristmutreefuzz!) en De Kleine Kunst in Gent (24 juni, met Elefant!) krijg je de kans om dit mysterieuze gezelschap aan het werk te zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − 6 =