Walter Minus. Lovely Faces :: Galerie Champaka, Brussel

De grens tussen de moderne kunstwereld en de wereld van mode en reclame is niet altijd even duidelijk. Kunstenaars worden weleens verplicht om een zijactiviteit te ontwikkelen binnen meer commerciële sectoren. Galerie Champaka in Brussel brengt een expo die inzoomt op het werk van Walter Minus, een schilder die de brug tussen beiden probeert te slaan.

Walter Minus is vooral bekend als striptekenaar. Hij verleende in het verleden reeds zijn medewerking aan bekende stripreeksen als Robbedoes en Kwabbernoot, Astérix en aan de vele vervolgverhalen in de reeks Blake en Mortimer. Meer dan wat ook tracht hij echter de schilderkunst binnen te brengen in de stripwereld.

In zijn visie bestaat er geen beter onderwerp om deze brugfunctie te verduidelijken dan de vrouwelijkheid. Walter Minus staat inderdaad al jaren bekend als boetseerder van het pure vrouw-zijn. In een wereld vol mannelijkheid tracht hij de typische femme fatale tot leven te wekken. Hij doet dit echter niet enkel in stripverhalen maar ook op doek, in schilderijen.

Galerie Champaka in Brussel brengt nu in een overzichtstentoonstelling vijftien schilderijen en tekeningen van de kunstenaar samen. Op het eerste zicht is er niet veel samenhang te bespeuren tussen de doeken. Schijn bedriegt echter. Doorheen de reeks wordt duidelijk dat de kunstenaar de essentie van vrouwelijkheid telkens op dezelfde manier tracht te vatten: door het uitbeelden van lippen, ogen en haar.

De composities zijn vaak opzettelijk strak, hetgeen de werken doet aanleunen bij een zekere vorm van abstractie. Bij nader inzien verbindt Minus deze drie kenmerken slechts met enkele lijnen, waartussen hij steeds meer plaats lijkt te laten voor het wit. Het verleent de gezichten ontegensprekelijk een vorm van onsterfelijkheid. En na enkele schilderijen lijken ze op te gaan in een eigen soort schrift, een schrift van kronkels, krullen en kromme lijnen.

Nochtans is de kunst van Minus continu in ontwikkeling, ze is zeker niet stilgevallen op een bepaald moment in de tijd. Galerie Champaka bewerkstelligt dit effect door haar schikking van de werken, en door de plaatsindeling. Opvallend is de indeling in twee verdiepingen, waarbij de benedenverdieping een warmere sfeer lijkt uit te stralen.

Een erkende kunstenaar krijgt hier een waardige overzichtstentoonstelling, die aan de hand van zijn schilderijen zijn typische stijl blootlegt en verduidelijkt. De beperktheid van de ruimte speelt de expo parten, maar werkt tegelijkertijd richtinggevend: enkel in dit keurslijf komen de vrouwelijke vormen volop tot hun recht.

Walter Minus. Lovely Faces loopt nog tot 3 december 2016 in Galerie Champaka in Brussel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − drie =