Roudier :: Neanderthaler: 1. Het jachtkristal & De Strijd om het Vuur: 1. In de nacht der tijden

Historische strips zijn bij hopen te vinden. De oertijd is echter niet zo’n populaire periode bij de stripmakers. Het werk van Emmanuel Roudier vormt echter een uitzondering op die regel.

De Franse stripmaker Emmanuel Roudier is gespecialiseerdin het schrijven en tekenen van stripverhalen die zich in de prehistorie afspelen. Hij is helemaal begeesterd door de archeologie en werkte aan het einde van de jaren ’90 als illustrator voor wetenschappelijke jongerenpublicaties. In2002 maakte hij de overstap naar het stripverhaal met de eerste reeks Vo’Hounâ. De trilogie Neanderthaler verscheen in het Frans tussen 2007 en 2011. Nu vertaalde Daedalus al een eerste deel enhet vervolg daarop is ook al aangekondigd . Ook Roudiers lopende reeks, De Strijd om het Vuur, wordt vertaald. We worden dus volop ondergedompeld in de prehistorische wereld van Emmanuel Roudier.

In Neanderthaler is Laghou het hoofdpersonage. Deze intelligente kerel mankt en heeft daardoor in zijn stam een lage positie. Alle andere mannen kijken op hem neer en niemand neemt Laghou dan ook serieus wanneer de toekomst van de stam op het spel komt te staan. Ondanks het ruwe en brute karakter van de prehistorie legt Emmanuel Roudier toch de nadruk op de menselijkheid van zijn personages. De moeilijke strijd die Laghou voert om te worden aanvaard,beklijft en met dit eerste deel heeft de auteur een sterk begin gecreëerd voor de trilogie.

De Strijd om het Vuur is dan weer een bewerking van een roman van J.-H. Rosny aîné. In Frankrijk heeft dit boek uit 1911 een heuse cultstatus verworven. Het verhaal van de Oulhamr, die hun vuur gedoofd zien worden door een vijandige stam, sluit goed aan bij het werk van Emmanuel Roudier. Het leek dan ook evident dat hij net dit boek van een stripversie zou voorzien. Ook hier gaan de leden van een stam op zoek naar het herstellen van de aangerichte schade, in dit geval dus nieuw vuur.

Met zijn klassieke maar degelijke tekenwerk zal Emmanuel Roudier geen jong publiek aanspreken. De verhalen in beide albums zijn even traditioneel, maar worden met een aanstekelijk enthousiasme aan de man gebracht. In de jaren ’60 tot ’80 werden al succesvolle stripreeksen gemaakt die zich in de prehistorie afspelen, zo denken we bijvoorbeeld aan Toenga (van Eduard Aidans) en Rahan (van André Chéret). Ook daarin draaide het al om een gevoelige, intelligente held die zich staande moest houden in een voor het overige ruwe wereld. Zowel Neanderthaler als De Strijd om het Vuur sluiten sterk bij die traditie aan, maar dit wordt wel gecombineerd met een wat modernere aanpak. Ze zijn dan ook allebei aanraders voor de liefhebbers van degelijk, ouderwets stripvakwerk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 2 =