Pieta van Kim Ki-duk wint Gouden Leeuw in Venetië

De Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk wist met zijn film Pieta de hoofdprijs weg te kapen op het Filmfestival van Venetië. Dat zorgde onmiddellijk voor enige controverse, omdat de aanwezige filmpers er van overtuigd was dat The Master de Gouden Leeuw zou winnen. De uitreikingsceremonie kenmerkte zich ook door een opmerkelijke vergissing.

Enkele bronnen beweren dat de jury van Michael Mann al beslist had om de Gouden Leeuw aan The Master van Paul Thomas Anderson te geven. De jury had blijkbaar op het laatste nippertje een change of mind, want de regels van het festival dicteren dat een film niet meer dan twee prijzen mag ontvangen. The Master was door de jury ook al geselecteerd als winnaar van de Zilveren Leeuw voor beste regie en de prijs voor de beste acteur, respectievelijk gedeeld door Joaquin Phoenix en Philip Seymour Hoffman. Het lijkt er dus op dat Mann en co. beslist hebben om de hoofdprijs dan maar aan een andere film te geven. Bedenkelijk, maar ja.

Of al dat gegoochel met prijzen nog niet genoeg was, had The Master ook bijna de verkeerde ontvangen. Eerst deelde de jury mee dat Ulrich Seidl de zilveren Leeuw had gewonnen voor Paradise: faith en dat de Speciale Juryprijs naar The Master ging. Na enige verwarring bleek dat het omgekeerd was.

De winnaars:

Gouden Leeuw: Pieta – Kim Ki-duk

Zilveren Leeuw: Paul Thomas Anderson

Speciale Juryprijs: Paradise: Faith – Ulrich Seidl

Beste acteur: Joaquin Phoenix & Philip Seymour Hoffman

Beste actrice: Hadas Yaron – Fill The Void

Meest veelbelovende acteur: Fabrizio Falco – è Stato il Figlio

Beste scenario: Après Mai – Olivier Assayas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − tien =