Vertigo onttroont Citizen Kane in tienjaarlijkse Sight and Sound-lijst

De koning is dood, leve de koning! Het Britse filmvakblad Sound and Sight stelt om de tien jaar een lijst samen van de tien beste films aller tijden. Consternatie alom toen het magazine de resultaten bekendmaakte, want na een alleenheerschappij van vijftig jaar is Orson Welles’ magnum opus Citizen Kane eindelijk van zijn troon gestoten. Het is nu Hitchcocks obsessieve meesterwerk Vertigo dat de plak zwaait in de lijst. Ironisch als je weet dat de film bij zijn release in 1958 nog met de grond gelijk werd gemaakt.

Sight and Sound stelt de lijst samen door elk decennium een 800-tal filmcritici, academici, distributeurs en scenaristen te vragen hun persoonlijke filmtop samen te stellen. Dat gebeurt al sinds 1952. Resultaat is een stevig lijstje aan filmklassiekers dat een sterke representatie geeft van de cinema uit de twintigste eeuw. Maar zoals alle lijstjes is ook deze relatief. Opvallend is dat The Godfather volledig verdwenen is, die in de editie van 2002 nog stevig op de vierde plaats stond.

De officiële top 10:

01. Vertigo

02. Citizen Kane

03. Tokyo Story

04. La Règle du jeu (The Rules of the Game)

05. Sunrise: A Song of Two Humans

06. 2001: A Space Odyssey

07. The Searchers

08. Man with a Movie Camera

09. La Passion de Jeanne d’Arc

10.

Ook regisseurs mochten hun top 10 insturen, met het volgende resultaat:

01. Tokyo Story

02. 2001: A Space Odyssey

03. Citizen Kane

04. 8 1/2

05. Taxi Driver

06. Apocalypse Now

07. The Godfather

08. Vertigo

09. Mirror

10. Bicycle Thieves

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 − zes =