De avonturen van Herge (Barthelemy Stanislas, Jean-Luc Fromental en Jose Louis Bocquet)

De titel deed even de wenkbrauwen fronsen. Hadden we deze al niet in de collectie? De cover zei ons echter niets en uitgeverij Blloan had deze zeker nog niet in z’n catalogus. Een korte opzoeking (dank u Google) loste het probleem op. Het betreft een opgepimpte heruitgave van de strip uit 1999. Maar waarom, en waarom nu, na alle Hergé-gekte?

Het waarom doen de auteurs in elk interview graag uit de doeken. Net als Hergé deed met Kuifje na de Tweede Wereldoorlog, stoppen ook zij hun strip in een nieuw kleedje. De cover en de lay-out veranderde drastisch, ten goede, en er werden in totaal 10 extra pagina’s aan toegevoegd. Dit alles is volgens hen geen lepe marketingtruc om met weinig inspanningen extra winst uit een oud idee te persen. Het is hen menens. De actualiteit noodzaakte hen om, alweer net als Hergé, enkele aanpassingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan de film en enkele details uit zijn privésfeer die tijdens het Hergé-jaar aan de oppervlakte kwamen.

Het geheel krijgt in elk geval meer body dan het origineel. Toegegeven, het biografische moet nog steeds met een dikke korrel zout worden genomen. Ze hebben eigenlijk gewoon Hergés leven in stukken gehakt en elk stuk opgedirkt met humor, spanning en tal van details die het boeiend maken voor de Kuifje-kenners. Heelder stukken tekst en tekeningen uit de originele Kuifjes worden gebruikt om deze ‘tongue in cheek’-biografie zijn uiteindelijke vorm te geven.

De rode draad zijn de talloze ontmoetingen die zijn leven tekenden. Zo krijgen Tchang, Edgar P. Jacobs en Andy Warhol enkele pagina’s tot hun beschikking, maar ook de vrouwen die, al dan niet samen, een grote rol speelden in zijn leven. Ondanks z’n rijke leven, blijft Hergé een piekeraar op de rand van een depressie tot aan z’n dood. Een dood die ook hier zeer lyrisch wordt weergegeven.
Jammer dat de korte biografieën op het einde van de hoofdpersonages verdwenen zijn. Maar je krijgt in het album voldoende informatie om dit verlies te boven te komen.

De klare lijn komt, zij het in een modernere versie, uiteraard ook hier tot zijn recht, dankzij het sobere maar toch krachtige tekenwerk van Stanislas. De nieuwe vormgeving verlicht het geheel en zorgt voor zeer aangenaam leesvoer. Pittig detail: in eerste instantie doet de vormgeving denken aan het werk van Dupuy en Berberian. Zij zouden ook het eerst zijn gevraagd door de scenaristen, maar weigerden ten voordele van Stanislas.

Voor de echte biografie verwijzen we u naar lijviger boekwerken, zoals Hergé – levenslijnen van Philippe Goddin. Voor een aangenaam weerzien, badend in nostalgie, en een biografisch sfeerbeeld dat het niet te nauw neemt met de werkelijkheid, is dit zeker een prettige kennismaking met leven en werk van Hergé. Waarna u des te meer zin zal krijgen om Goddins turf te doorworstelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 2 =