Etoiles Polaires Montréal :: ”De formule kan nog jarenlang mee”

Na IJsland, Groenland, Siberië, Rusland, Istanbul en Finland focust Etoiles Polaires in de Gentse Vooruit dit jaar op Montréal. Van 3 tot 6 december biedt het festival drie dagen lang een staalkaart van wat deze bruisende Canadese muziekstad momenteel te bieden heeft. Klap op de vuurpijl is het concert van Bon Iver, die nota bene zelf geen Canadees is.

In 2004 zetten Vooruit en de pas opgerichte vzw Etoiles Polaires onder het motto "Verlies het Noorden niet…" voor het eerst het Etoiles Polaires-festival op touw. Bedoeling was het Vlaamse publiek te laten kennismaken met interessante muzikanten uit een niet zo voor de hand liggende geografische streek. Die eerste editie wilde artiesten uit het Hoge Noorden, meer bepaald uit IJsland, Groenland, Siberië en Alaska, voor het voetlicht brengen. Vandaar ook de naam: "Etoiles Polaires". Bekendste namen waren toen Mum en Johann Johannsson.

In 2005 en 2006 stonden respectievelijk Rusland en Istanbul centraal, al liet men toen de dekkende vlag "Etoiles Polaires" varen. Die titel werd vorig jaar weer opgepikt met Finland als themaland. Onder meer Jimi Tenor stond toen op de affiche van "De Finnen komen". Dit jaar glijdt het festival opnieuw een beetje verder van de hemelpool af, aangezien de Canadese stad Montréal centraal staat.

De vraag is dan natuurlijk hoeveel rek er nog op de Etoiles Polaires-formule zit. Koen Gisen, Vooruit-muziekprogrammator en daarnaast vooral bekend om zijn werk met levensgezellin An Pierlé, countert: "Het heeft inderdaad al lang niets meer met de poolsterren of het Hoge Noorden te maken, maar in de huidige formule kan het festival nog wel enkele jaren mee. We hebben niet de ambitie om een soort mini-Pukkelpop in Gent te organiseren, of om mee te gaan in de waan van de dag. Etoiles Polaires gaat dieper en breder dan dat. Met dit festival trachten we telkens weer een bepaalde scène te presenteren aan de hand van actuele en uiteenlopende acts."

Wim Wabbes, wandelende muziekencyclopedie en programmator van de Vooruit, legt uit waarom dit jaar werd beslist op Montréal te focussen: "De muziekscène in Montréal schurkt tegen het commerciële circuit aan, maar door het aparte statuut van Quebec vormt het toch een eiland in de Angelsaksische wereld. Gefundeness Fressen voor ons, want wij willen met dit festival de aandacht vestigen op boeiende regio’s buiten de traditionele Angelsaksische wereld."

De laatste jaren brengt Montréal, de grootste stad van de Franstalige provincie Quebec, slag om slinger nieuwe, interessante artiesten voort. Bands als Godspeed You! Black Emperor en Silver Mt. Zion waren de gangmakers van een nieuwe muziekgolf die rock aan experiment koppelde. De doorbraak van onder meer The Dears, Patrick Watson en vooral Arcade Fire zette Montréal de laatste jaren nog scherper op de kaart.

Volgens Gisen is dat geen toeval: "De stad is een bruisende mengelmoes van nationaliteiten en culturen. Van overal uit Canada komen muzikanten naar Montréal om daar samen te werken, waardoor er een intens creatief proces op gang wordt gebracht. Door die kruisbestuiving ontstaan erg diverse projecten. Rockbands worden vaak gecombineerd met eigenzinnige, meer experimentele projecten. Iedere artiest heeft als het ware een spin-offvan zijn eigen band."

De b(l)oeiende muziekscène in Montréal kwam er niet van de ene op de andere dag, maar is integendeel historisch gegroeid. Door de sterk separatistische golf in Quebec kregen aan het begin van de jaren negentig heel wat Engelstalige industriëlen schrik. Velen trokken uit Montréal weg, zodat er plots tal van fabriekspanden leeg kwamen te staan. Die konden door muzikanten voor een prikje gehuurd en omgevormd worden tot lofts en studio’s.

Zo hadden veel beginnende bands een grote keuze aan repetitieruimtes. Artiesten uit omringende steden zochten vervolgens hun toevlucht tot de stad. Samen met de Engelstalige muzikanten die er al aan het werk waren, zorgden ze voor de gekende boom in de muziekproductie.

Gisen en Wabbes maakten zelf een aantal keren de grote oversteek naar Montréal. Ze schuimden er, in het zog van Jan De Vroede van vzw Etoiles Polaires die zelf enkele jaren in Montréal woonde, het levendige café- en clubcircuit af. Gisen: "Eens daar hoef je enkel je muzikale neus te volgen. Op die manier belandden we onder meer in de zolderkamer van een arty boekhandel om te luisteren naar een verbluffend sterke Alden Penner, voormalig lid van The Unicorns."

Het bleek echter geen sinecure om de lokale artiesten warm te maken voor het Gentse festival. "Het viel ons echt op dat veel artiesten uit Montréal nogal wantrouwig zijn", aldus Wabbes. "Meestal zijn artiesten automatisch enthousiast als je hen wil boeken. Nu moesten we hen echt overtuigen dat het ons puur om de muziek te doen was, in het kader van een specifiek festival in een gerenommeerd cultuurcentrum. Als ze die authenticiteit niet voelen, haken ze onvermijdelijk af. Op zich geen slechte ingesteldheid natuurlijk."

Ondanks die gezonde achterdocht slaagden Gisen, Wabbes en De Vroede er in om een goed gevuld en sterk uitgebalanceerd programma samen te stellen. Grootste blikvangers zijn Bon Iver en Wolf Parade. Met het dit jaar uitgebrachte At Mount Zoomer lijkt Wolf Parade (donderdag 4 december, concertzaal) een eind op weg richting Grote Doorbraak. Een horde die Bon Iver (zaterdag 6 december, concertzaal, uitverkocht) met zijn wereldwijd warm onthaalde debuutplaat For Emma, Forever Ago schijnbaar moeiteloos heeft genomen.

Maar was zanger Justin Vernon geen Amerikaan? Wabbes: "Uiteraard. Maar als producer van Land Of Talk is er wel een link met Montréal. Dus verdient hij volgens ons zeker een plekje op de affiche. Bovendien was hij, na zijn succesvolle doortocht in mei dit jaar, zelf heel enthousiast om terug te komen."

Dat was helaas niet het geval bij andere Montréal-coryfeeën als Arcade Fire ("geen spek meer voor de bek van Vooruit"), Patrick Watson (pas vader geworden), A Silver Mount Zion (net een uitgebreide Europese tournee achter de rug) en The Besnard Lakes ("de zanger, Jace Lasek, is laat ons zeggen nogal wispelturig").

Verdere info ivm tickets en programmatie vindt u op www.vooruit.be. Voor het dubbelconcert van Torngat + Clues op vrijdag 5 december mogen we 5 duotickets weggeven. mail met "poolster" in het subject naar win@goddeau.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 3 =