Sons of Kemet :: Hustle

Noem Sons of Kemet niet zomaar ‘jazz’, want dat horen ze niet graag. Toch zal  hun nieuwe album Black to the Future op 14 mei maar mooi verschijnen op het label Impulse, thuishaven van legendarische jazzplaten en -artiesten. Vandaag verscheen de eerste vooruitgeschoven single van het album: “Hustle” en die belooft alvast veel goeds.

Sons of Kemet, met de in Londen alomtegenwoordige Shabaka Hutchings in de rangen, bouwt zijn geluid op uit een saxofoon, een tuba en twee drummers. Strijdvaardigheid zit ingebakken in het DNA van de groep en normaal is de muziek sterk genoeg om voor zichzelf een statement te maken. Slechts af en toe doen ze beroep op vocalen.

Op het nieuwe album zal daarentegen een rist gastvocalisten zijn opwachting maken: Joshua Idehen (ook betrokken bij het laatste nummer van Your Queen is a Reptile), Angel Bat Dawid, Moor Mother en D Double E zullen allen hun sterke en poëtische stem ten dienste stellen. Voor de eerste single “Hustle” roepen ze de hulp in van spoken worddichter Kojey Radical én Lianna La Havas is bereid de achtergrondzang voor haar rekening te nemen. Wanneer zulke sterren bereid zijn zich weg te cijferen, dan weet je dat je de juiste mensen in je adresboekje hebt zitten.

“Hustle” drijft niet op variatie. Eerder wordt de intensiteit in golven opgeschroefd of weer teruggevijzeld doordat de muziek dreunend als een metronoom de spanning opbouwt. Afwisselend tussen een zoete soulstem en een bij momenten haast hijgend geblaf, ratelt Radical zijn teksten af: “Test my spirit, but don’t test my patience / I only fear God and you gonna meet your maker“. De instrumentale tweede helft laat deze woorden alle kans om dieper binnen te dringen. Wie niets te verliezen heeft, heeft niets te vrezen. De speeltijd is voorbij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × vier =