Sons of Kemet :: Hustle

Sons of Kemet is terug! Op 14 mei volgt het nieuwe album, vandaag is de single "Hustle" er al.

Noem Sons of Kemet niet zomaar ‘jazz’, want dat horen ze niet graag. Toch zalĀ  hun nieuwe album Black to the Future op 14 mei maar mooi verschijnen op het label Impulse, thuishaven van legendarische jazzplaten en -artiesten. Vandaag verscheen de eerste vooruitgeschoven single van het album: “Hustle” en die belooft alvast veel goeds.

Sons of Kemet, met de in Londen alomtegenwoordige Shabaka Hutchings in de rangen, bouwt zijn geluid op uit een saxofoon, een tuba en twee drummers. Strijdvaardigheid zit ingebakken in het DNA van de groep en normaal is de muziek sterk genoeg om voor zichzelf een statement te maken. Slechts af en toe doen ze beroep op vocalen.

Op het nieuwe album zal daarentegen een rist gastvocalisten zijn opwachting maken: Joshua Idehen (ook betrokken bij het laatste nummer van Your Queen is a Reptile), Angel Bat Dawid, Moor Mother en D Double E zullen allen hun sterke en poĆ«tische stem ten dienste stellen. Voor de eerste single “Hustle” roepen ze de hulp in van spoken worddichter Kojey Radical Ć©n Lianna La Havas is bereid de achtergrondzang voor haar rekening te nemen. Wanneer zulke sterren bereid zijn zich weg te cijferen, dan weet je dat je de juiste mensen in je adresboekje hebt zitten.

ā€œHustleā€ drijft niet op variatie. Eerder wordt de intensiteit in golven opgeschroefd of weer teruggevijzeld doordat de muziek dreunend als een metronoom de spanning opbouwt. Afwisselend tussen een zoete soulstem en een bij momenten haast hijgend geblaf, ratelt Radical zijn teksten af: “Test my spirit, but donā€™t test my patience / I only fear God and you gonna meet your maker“. De instrumentale tweede helft laat deze woorden alle kans om dieper binnen te dringen. Wie niets te verliezen heeft, heeft niets te vrezen. De speeltijd is voorbij.

Beeld:
Schorle

recent

EinstĆ¼rzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

verwant

The Smile

15 maart 2024Vorst Nationaal, Brussel

Er zit een goeroe verborgen diep in Thom Yorke....

Sons of Kemet

21 augustus 2022Pukkelpop, Hasselt

Sons Of Kemet

27 juni 2022Ancienne Belgique, Brussel

The Smile :: A Light For Attracting Attention

Er weerklinkt gelach, maar het voelt geforceerd. Het is...

The Smile :: You Will Never Work In Television Again

Wat krijg je als je een filmcomponist, een laptop...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in