Le retour à la terre 1 :: La vraie vie (Larcenet & Ferri)
Le retour à la terre 2 :: Les Projects

Manu Larcenet is een bezig baasje. Het afgelopen jaar tekende hij maar liefst 4 albums, waarvan hij er twee ook nog zelf schreef. Op het afgelopen festival van Angouleme werd zijn Le Combat Ordinaire verkozen tot Beste Album van het Jaar. Redenen genoeg om eens één van ’s mans minder in het oog springende strips van naderbij te bekijken.

Le Retour à la Terre is een stripreeks die vertrekt vanuit een zeer bijzonder concept. In verhaaltjes van een halve pagina vertellen de auteurs grappige anekdotes uit het leven van Manu Larssinet. Het zal niemand verbazen dat het hier gaat om verhaaltjes over de tekenaar. Dat Larcenet echter niet zelf zijn biografische ontboezemingen neerpent, is toch wel uitzonderlijk. De combinatie met Jean-Yves Ferri loopt echter dermate vlot dat we hier gerust van een gouden duo kunnen spreken. Ferri observeert immers feilloos zijn tekenende collega en haalt diens kleine kantjes telkens opnieuw naar boven. Het zorgt voor intelligent amusement met een ferme knipoog.

De reeks begint op het moment waarop Manu en zijn vriendin besluiten te verhuizen van de drukte van de grootstad naar het Franse platteland. In Rivenelles, een onooglijk dorpje met enkele tientallen inwoners en een burgemeester die nog tien andere beroepen combineert, komen ze steeds weer in conflict met zichzelf. De verschillen in levensstijl tussen stad en platteland zorgen keer op keer voor hilarische strips.

Manu Larcenets eerste strips ontstonden uit de underground-punk-scene. De eerste creaties verschenen in talloze muziektijdschriften en fanzines. Vanuit die achtergrond kan je goed het contrast begrijpen met het rustige, onbekommerde leven op het platteland. Net vanuit die verwondering put Ferri de meeste inspiratie. Beide auteurs komen voort uit de stal van het roemruchte humorblad Fluide Glacial, waarbij vooral Larcenet de laatste jaren behoorlijk is doorgebroken, met reeksen als Cosmonautes du Futur (scenario van Lewis Trondheim) en Les Entremondes (scenario van Patrice Larcenet). Le Retour à la Terre is dan ook een reeks die makkelijk vergeten wordt door de kleinschaliger opzet. Wie echter op zoek is naar milde humor met een scheut autobiografie, is bij deze prachtige strip aan het juiste adres.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien − elf =