Banner

Reiziger + Musth

Amaury Michaux - 19 mei 2011


Reiziger is terug! De band rond Geert Plessers kondigde enkele maanden geleden zijn comeback aan en vrijdagavond stonden de bandleden al op het podium in het Stuk in Leuven. Rond de eeuwwisseling kon het enthousiaste geluid van Reiziger een handvol mensen beroeren. Drie cd's en vele sterke liveshows later was het liedje van Reiziger uitgezongen en ging Geert Plessers verder met een nieuw project. Het voorzichtere geluid van Confuse the Cat kon echter minder mensen bekoren. Negen jaar na 'My Favourite Everything', de laatste worp van Reiziger, begint de band dus een nieuw muzikaal hoofdstuk.

Maar de avond werd op gang getrokken door de Belgische metalband Musth. De bandleden verschuilden zich gedurende de hele set in de duisternis. En zo klonk ook hun muziek: donker en bezwerend. Het concert kwam echter vrij traag op gang en de songs klonken emotioneel nogal vlakjes. Tot 'The March of the Elephants', een lang uitgesponnen bezwerende trip gecombineerd met forse gitaaruithalen en loodzware oerkreten, de boel deed ontploffen. De voorgaande matige songs van Musth werden daardoor niet volledig vergeten, maar deze song maakte alleszins veel goed.

De intrede van Reiziger zorgde voor een heel andere setting. Heldere spots op het podium en in de zaal belichtten zowel alle bandleden als het publiek. De energieke en vrolijke muziek van Reiziger komt waarschijnlijk het best tot zijn recht in het licht, toch voelde deze setting een beetje onwennig. Zo konden we ook het enthousiasme van Geert Plessers waarderen. Enkel de bassiste stond er een beetje ongeïnteresseerd bij.

Maar de muziek dan. Tien jaar na datum klinken de songs van Reiziger nog steeds even energiek en begeesterend. 'Aren't we Detecting' en 'Behind the Lies' zijn nog steeds vlijmscherp en springen van de hak op de tak. Ook 'To Force' en 'The Welta' hebben live nog niet van hun pluimen verloren. Nieuwe nummers, die in het najaar uitgebracht gaan worden, zijn dan weer wat atypisch Reiziger. 'Mercury Hands' is een rechtlijnige popsong met een leuk refrein maar het mist het verrassende van de oude nummers. Ook de andere nieuwe nummers missen die scherpe kantjes van weleer.

Op het einde van de set verraste reiziger ons nog met een fenomenaal 'Windows of the World'. En zo kunnen we besluiten dat de reünietournee van Reiziger geslaagd is en ook enig bestaansrecht heeft. Of we dat gaan kunnen zeggen van een nieuwe ep of lp is nog maar de vraag.

Reiziger speelt op 20 mei in de Muziekodroom in Hasselt
E-mailadres Afdrukken