Banner

Razorlight + Kid Fear

Laura Van Eeckhout - foto's: Jonah Rys - 20 april 2009

Na een weekje duchtig buiten de lijnen te kleuren met een aantal minder voor de hand liggende - maar daarom zeker niet minder geslaagde - bands op het programma tijdens het Dominofestival, was het tijd voor de AB om de normale gang van zaken weer op te pikken. Amper twee dagen na de slotavond van Domino stond er al meteen een zeer mooie naam geprogrammeerd: niemand minder dan Razorlight, de populaire Britpopband rond de flamboyante frontman Johnny Borrell.

Alvorens Johnny en zijn kompanen aan de beurt waren, mocht het Leuvense Kid Fear Brussel overtuigen van zijn kunnen. Kid Fear is in normale opstelling een vijfkoppige band, maar doordat ze pas op de vooravond van het optreden de vraag kregen om dienst te doen als support act, was het te laat om iedereen nog bijeen te krijgen. Zanger en songschrijver Lieven Bulckens koos er dan maar voor een soloverschijning te maken. Dat lukte evenwel zeer goed.

Als singer-songwriter openen voor een rockband is nooit gemakkelijk, deelde de opvallend zelfzekere zanger mee. Hij koos er echter voor het beste te doen wat je in zo'n situatie kan doen: niet even stevig willen klinken als de hoofdact, maar je voluit op je eigen dingen storten. De muziek die we te horen kregen deed denken aan The Bony King of Nowhere, niet enkel qua genre maar ook qua kwaliteit, en dat wil wel wat zeggen. Het gebrek aan begeleiding ontnam Bulckens uiteraard een deel van zijn mogelijkheden, maar een goede zanger met goede nummers blijft hoe dan ook overeind, en dat was hier beslist het geval. Hoogtepunten waren de meer melancholische nummers als 'Drink Up My Friend' en 'The Carnival' (ook de titel van het debuutalbum van Kid Fear). Laatstgenoemde nummer is op cd overigens een duet met Milow, maar solo ging het Bulckens minstens zo goed af. Een aanrader!

Razorlight trok vol vertrouwen het podium op. Johnny Borrell, assertief als altijd, wierp het publiek de ene stoere blik na de andere toe en zette krachtig in met 'Back To The Start'. De klank zat echter niet helemaal goed en het duurde dan ook tot aan het derde nummer - de onweerstaanbare hitsingle 'In The Morning' - dat de sfeer er echt inkwam.

De Engels/Zweedse band beschikt over een stevige livereputatie, en we snappen ook wel waarom. De setlist van de avond was knap gevarieerd: oude favorieten en nummers van de nieuwe plaat 'Slipway Fires' wisselden elkaar af, en ook qua genre werd er duchtig heen en weer geslingerd. Het ene moment stond Borrell met een arrogante tronie de rockster uit te hangen, amper een paar minuten later pakte hij uit met een gevoelig folkliedje. En dat allemaal haast perfect uitgevoerd.

Toch ontbrak er iets, al viel moeilijk te vatten wat dat dan wel precies mocht wezen. Wij houden het bij een gebrek aan geloofwaardigheid. Of ze nu willen overkomen als een groep potige rockhelden of toch maar eens hun gevoelige plek aan het publiek trachten bloot te leggen, Razorlight komt altijd een beetje over als een band die net iets te hard probeert.

Nochtans hebben ze genoeg talent in huis om zonder aarzelen gewoon zichzelf te kunnen zijn. De favorieten van debuutplaat 'Up All Night' - en dan vooral het fan-tas-ti-sche 'Golden Touch' - zijn nog steeds even goed als vijf jaar geleden, en de hitsingles waarmee de titelloze opvolger volgestouwd was, getuigen eveneens van grote klasse. Al dient het dan ook weer gezegd te worden dat een groot deel van de nummers op het nieuwe album een pak minder overtuigen. Zeker niet slecht, maar ze doen je niet snakken naar meer. En zulke triggerende nummers zijn toch wel van vitaal belang voor een goed optreden.

We verlieten de AB met een dubbel gevoel. Technisch gezien was Razorlight eigenlijk heel erg goed, maar het hoeft al langer niet meer bewezen te worden dat er meer voor nodig is om tijdens een optreden het vuur aan te wakkeren. Een gebrek aan geloofwaardigheid en bijgevolg ook magie belette dat we echt enthousiast werden. Toch geven we Johnny en de zijnen graag nog een kans. Tenminste, als die volgende plaat wél weer kan overtuigen.

Meer afbeeldingen hier.
E-mailadres Afdrukken