Banner

Kaizers Orchestra

Max Dedulle - 05 april 2008
Vk*, Brussel, 3 april 2008

Ik weet niet hoe het met u zit, maar wij hebben het wel voor Kaizers Orchestra. De zes Noren zijn dan ook een buitenbeentje in het huidige muzieklandschap. Lang voordat Zach Condon meer Beirutplaten verkocht dan goed voor 'm was, waren zij bij de eersten om elementen uit de traditionele Balkan-muziek met stevige rock te vermengen. Mede dankzij hun spectaculaire optredens slaagde Kaizers Orchestra er dan ook in om een groot publiek te bereiken, en overal waar ze komen te kunnen rekenen op een bescheiden maar hondstrouwe fanbase. Want wie een keer een geslaagd Kaizerfeestje heeft meegemaakt, wil vooral méér.

Hoewel ook laatste worp 'Maskineri' best wat leuke nummers bevat, zijn albums vooral excuses om weer de baan op te mogen. Opvallend aan die laatste plaat was de meer traditionele weg die ingeslagen werd. De gimmick van het 'keteldrummen' houd je natuurlijk geen vier albums vol, maar het is jammer dat Kaizers Orchestra op de laatste plaat wat aan authenticiteit heeft moeten inboeten. Desondanks stonden we toch te springen om naar de Vaartkapoen af te reizen, waar 'Maskineri' aan het Belgische publiek zou worden voorgesteld.

Bij zo'n excentrieke band hoort een excentriek voorprogramma, en dat had Kaizers Orchestra gevonden in Geoff Berner. De Canadese accordeonist had slechts een twintigtal minuten te vullen, maar wist meteen de harten van het publiek te veroveren. Hij zong protestliedjes waarbij de muziek niet veel om het lijf had, maar de tekst des te grappiger was. Zo was er 'The Dead Children Were Worth It', dat de kostenbesparingen die de Canadese regering in aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2010 doorvoerde, aan de kaak stelde. Bob Dylan he ain't, maar Geoff Berner heeft in ons alvast een volgeling.

Een half uur later dan gepland gingen de zaallichten uit en schalde een dreigende stem uit de luidsprekers. 'One band. Two barrels. Seven deadly sins. They know who you are. They know where you live. They're the Kaizers Orchestra!' Het was de beurt aan Jackal (Janove Ottesen in het ware leven) en co. Vaste opener tijdens deze tournee is het titelnummer van 'Maskineri', waarna nog wat songs van de nieuwe plaat ietwat routineus volgden. Pas nadat Jackal bij het oudere, nog steeds even swingende 'Blitzregn Baby' het publiek opjutte, kwam de sfeer er wat in.

Want dat is een beetje het grote minpunt aan Kaizer-concerten: als het publiek niet meewil, heeft de band het moeilijk om er toch nog een geslaagd concert van te maken. Op de in Kopenhagen opgenomen DVD 'Live at Vega' zien we duizend Denen compleet doorslaan tijdens een twee uur durend concert, maar tegelijk herinneren we ons een redelijk zwakke doortocht in de Gentse Handelsbeurs, eind 2006. In de hoofdstad van Europa waren we gisteren al snel gerustgesteld: de zaal zat vol met Denen en Noren, die de nummers daadwerkelijk méébrulden (wat een verschil met ons gebrabbel) en vastbesloten waren er een groot feest van te maken.

En een feestje kregen we: de makke start werd al snel weggespoeld door stomende versies van nummers als 'KGB' en 'Kontroll Pa Kontinentet'. Kaizers Orchestra maakte er een show van waarbij olievaten werden bewerkt en beklommen, handjes werden geschud met de voorste rijen en (amper op commando) meermaals 'halleluja' werd geschreeuwd.

Terwijl we achteraf bezweet en met suizende oren huiswaarts keerden, mijmerden we over wat de toekomst voor Kaizers Orchestra brengt. Niets mis met een band die zichzelf probeert opnieuw uit te vinden, maar wat als de Noren met die nieuwe stijl gewoon niet over die hoge lat raken die ze daar zelf hebben gelegd? Zou het fout zijn om te berusten in hun one trick pony-schap, wanneer ze daar nog steeds wereldwijd het best zalen onder stroom mee zetten? Het zijn vragen waar we in spanning het antwoord op afwachten. Tot dan blijven wij verwoed een deuk in een vat meebrabbelen met Jackal, Hellraizer, Killmaster en de andere Kaisers. Ompa, ompa, ompa til du dør!


'Maskineri' van Kaizers Orchestra is nu uit bij Rough Trade.

E-mailadres Afdrukken