Banner

Flip Kowlier + The Violent Husbands

Max Dedulle - 12 november 2007

'Inderdoad, ti West-Vloms, kan u verzeekern: da weetn we!' rapte 't Hof van Commerce vijf jaar geleden al. Door de grote aandacht die hun roots en dialect krijgen, zou een mens haast vergeten wat er onder de korst zit. In het geval van Flip Kowlier is dat al sinds z'n solodebuut in 2001: mooie luisterliedjes over het leven zoals het is voor een Gentse twintiger met West-Vlaamse wortels. Een twintiger is hij sinds kort niet meer, getuige de titel van laatste worp De man van 31. Het voornaamste thema van die plaat is het feit dat Kowlier getrouwd is en zich heeft gesettled. Maar het afscheid nemen van een leven als twentysomething geschiedt niet zonder groeipijnen. De mooie liedjes zijn echter gebleven, en die kwam hij vanavond voorstellen aan het Brugse publiek.

Deze zomer was er in en rond het Gentse onmogelijk te ontkomen aan The Violent Husbands, en tijdens deze najaarstournee van Flip Kowlier vormen ze het vaste voorprogramma. De geëmigreerde Bruggelingen speelden een thuismatch, één die al snel op een overwinning afstevende. Dijf Sanders en de Dousselaere-broers nemen zichzelf en hun muziek niet al te serieus, en dat resulteerde in een uiterst entertainende set. En is het mogelijk om een nummer als 'De boeren van vroeger', met de heerlijke oneliner 'Under zwien was Rudy / mor iedereen noemde da zwien / voader' niét charmant te vinden? De heren speelden strak en snedig, precies zoals wij onze 'mariachi bluespop' (hun woorden) graag hebben. Op plaat is het al snel wat te veel van het goede, maar op een podium zijn de nicnac'jes in het publiek gooiende en Furby's pimpende (zie daarvoor de filmpjes op YouTube) Violent Husbands een gedroomd antidepressivum.

Flip Kowlier begon met het titelnummer van De man van 31, en was toen vertrokken voor een trip doorheen de hoogtepunten van zijn drie platen. Voor ondergetekende was het al lang niet meer het eerste concert van de Izegemse bard, en zijn optredens lijken eigenlijk steeds beter te worden. Die evolutie was vooral merkbaar bij de oudere nummers, die vaak heel erg varieerden van de plaatversie. Het reggae-nummer 'Bom bin' (van In de fik ) eindigde in pure noise, en 'Welgemeende', dat destijds de grote doorbraak van Kowlier betekende, kreeg een behandeling die het naadloos liet overgaan in 'De grotste lul van 't stad'. Nieuwe percussionist en violist Kobe Proesmans is duidelijk een echte aanwinst voor de al niet onaardige live-band, vooral omdat zijn inbreng ook de oudere nummers verrijkte. Kowlier had er zin in, en entertainde het publiek met grapjes en anekdotes

Tegenover die verrassende invullingen van bekende songs stonden helaas veel bravere uitvoeringen van de nieuwe. De band was op dat punt nog niet goed genoeg op elkaar ingespeeld om live iets wezenlijks toe te voegen aan de plaatversies van de nummers op De man van 31, en speelde hier wat op safe. Dit is natuurlijk logisch voor een nieuwe plaat, maar toch was het echt spijtig, omdat een mooi country-achtig liedje als 'Meiske' zo wat afgehaspeld begon te klinken. De nieuwe plaat bevat wel enkele van de sterkste Kowlier-nummers tot nu toe, zodat we binnenkort zonder twijfel weer een over de hele lijn straffe en verrassende set te zien zullen krijgen. Het solosucces van MC Levrancier heeft ondertussen al navolging gekregen in de vorm van onder meer Fixkes en Gèsman, maar wat ons betreft staat hij nog steeds op eenzame hoogte. 'Ik ben ip weg, en nog lange nie thus', zo begon hij het Brugse concert. Flip Kowlier is nog niet op de top van zijn kunnen, en we blijven zijn werk van op de eerste rij volgen.

Zowel het titelloze debuutalbum van The Violent Husbands als 'De man van 31' van Flip Kowlier zijn uitgegeven door EMI.

E-mailadres Afdrukken
 
Flip Kowlier + The Violent Husbands

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST