Banner

Vandal X

Vandal X

7.0
Steven Vervaet - 05 oktober 2015

Er zijn nog zekerheden in het leven. Reacties op hln.be blijven bulken van de dt-fouten, de files zwellen steeds verder aan en Vandal X grossiert nog altijd in hondsdolle teringherrie met gevaarlijk gezwollen aders. Ook het titelloze negende album van het destructieve duo uit Limburg schuimbekt van de onverdunde woede en waanzin, zij het iets gedoseerder dan vroeger.

Two Man Army, 13 Basic Hate Tracks, Instant Dislike, All Lined Up Against The Wall …: de titels van de vorige platen van Vandal X laten weinig aan de verbeelding over. Misantropie, agressie en verontwaardiging lopen als een rode draad door 20 jaar van de meest venijnige, perverse noiserock die ons Belgenlandje ooit geteisterd heeft. U leest het goed, Bart Timmermans en Gunther Liket vieren hun bronzen jubileum met dit album, maar van gemakzucht of routine is nog altijd geen sprake. Vandal X mag dan wel minder avontuurlijk en eigenzinnig klinken dan Gruppo di Pawlowski of Raketkanon, maar hun met prikkeldraad omzoomde songs slaan wel het hardst.

Toegegeven, de vorige plaat God Knows vormde wel een klein keerpunt voor het tweemansleger. Tot en met All Lined Up Against The Wall werd hun mix van noise en hardcore er enkel radicaler op, maar Timmermans en Liket kiezen nu eerder voor een precisiebombardement, in plaats van non-stop gebeuk en niet aflatend ziedend ketellawijt. “Flashlight” is wellicht het beste voorbeeld. De vocals van Timmermans zijn veel minder overstuurd en schreeuwerig en ook z’n gitaar klinkt voor een keer niet als een cirkelzaag. Het resultaat is een verrassend catchy, dynamische song die op het einde toch nog gif spuit als een razende pofadder.

Ook in “Steppin’ Stone” en “Points Of View” beukt het duo niet onophoudelijk op de inwendige organen, maar slaan ze je tegen het canvas met een paar welgemikte uithalen. Vandal X is heden ten dage een band die z’n momenten kiest. Een roofdier dat iets langer rond z’n prooi cirkelt om dan meedogenloos toe te slaan. In opener “We’ve Had Enough” en “Bad Mother” klinken Liket en Timmermans dan weer opvallend groovy met onweerstaanbare bluesy riffs en strakke drums. De korte songs komen nog steeds in sneltreinvaart op je af, maar je krijgt iets meer tijd om naar adem te happen voor een nieuwe stomp in de maag volgt.

Wie die iets meer gelaagde sound zou verwarren met het sluiten van compromissen, zal echter snel bebloed afdruipen. Ook op deze plaat is elke song een statement en verschillende tracks klinken even bezeten als vroeger. “Facebook Whore” klauwt dat het een aard heeft en het weinig subtiele “Hate You Already” is één langgerekte kogelregen van giftige noise. Maar het beste nummer is misschien wel “If You Believe”, omdat het onmenselijk heavy en aanstekelijk tegelijk klinkt.

Hoewel Liket en Timmermans het vuur iets minder hevig openen dan vroeger, beschouwen ze de luisteraar nog steeds als kanonnenvoer. Vandal X blijft garant staan voor noiserock met haar op de tanden én de kloten en in hun niemandsland van agressie en venijn komen zelfs de meest geoefende oren niet ongedeerd uit de strijd. Alleen kan je deze plaat uitluisteren zonder achteraf in een dwangbuis te moeten. Mooi meegenomen!

E-mailadres Afdrukken
 
Vandal X
FONS Records / 2015
/www.facebook.com/vandalx1995

Recensies:
Fugazi :: First Demo
Shellac :: Dude Incredible
God Knows
Raketkanon :: RKTKN #1
Flipo Mancini :: Hide Seek Lost Found
All Lined Up Against the Wall
All Lined Up Against The Wall
Instant Dislike
Shellac :: Excellent Italian Greyhound
Shellac :: Excellent Italian Greyhound
Radio Infinity :: Radio Infinity
Joe Lally :: There To Here
The Evens :: Get evens
Flipo Mancini :: Get It Some More
Two Man Army
New Wet Kojak :: This Is The Glamorous
13 Basic Hate Tracks
Fugazi :: The Argument
Shellac :: 1000 Hurts

Interviews:
“Wie zat er op nog een plaat van ons te wachten?”
Raketkanon :: ''Een nieuw nummer geeft een fucking kick''
ROADBURN: Raketkanon :: "We spelen onszelf in de prak"
''Het zegt veel dat in de auto meestal Radio Nostalgie opstaat''
Scott McCloud (Paramount Styles) :: ''Niet mee inzitten :: falen is ok''
''Zelfs mijn vriendin geraakt niet verder dan nummer zes''
Flipo Mancini :: ''We zijn te oud en cynisch om politiek te worden''

Live:
Raketkanon :: 27 maart 2015, De Kreun
Deer + Traumahelikopter + Raketkanon :: 23 oktober 2013, De Centrale (Gent)
Absolutely Free Festival :: 3 augustus 2013, C-Mine Genk
Swine Flu Festival :: 9 maart 2013, Jeugdhuis Sjaloom (Machelen)
Yamantau + Believo! + Kabul Golf Club + Vandal X :: 24 november 2012, De Casino
Shellac :: 28 mei 2012, Trix
The Ex + Shellac :: 1 oktober 2010, Pand “Koloniale Waren” (Hasselt)
Paramount Styles :: 25 februari 2009, Muziekodroom
Shellac + Tall Firs
Shellac :: 24 mei 2007, Vooruit
The Thermals, Girls Against Boys :: 22 juli 2006, Boomtown
Shellac

Festivalnoise:
Eerste acts Leffingeleuren bekend
Eigen Teelt Festival met Postmen, Raketkanon en Diablo Blvd

Artikels:
De festivalzomer van Jef Verbeeck (Raketkanon)
"Als het hip wordt, is het naar de kloten" :: De Belgische noiserockscene kijkt met verbazing naar de internationale lof
Met Raketkanon en Steak Number Eight in Londen :: ''De eerste die Mötley Crue speelt, krijgt op z'n bek.''

Nieuws:
Raketkanon op zoek naar figuranten
Nieuwe video voor Raketkanon

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST