Banner

J. D.L. & S.V

S/T

Guy Peters - 31 augustus 2015

Als naam en titel al vragen op roepen, reken er dan zeker ook niet op dat de antwoorden besloten liggen in de muziek, want de titelloze plaat van dit duo biedt geen uitsluitsel of gemoedsrust. Dat is geen doel, prioriteit, of zelfs bekommernis. Welkom in de beklemmende wereld van Jean De Lacoste en Sandrine Verstraete.

In het voorjaar van 2014 was er nog That Weather For Meeting You Again, destijds nog uitgebracht onder de naam TYSMFYH, een korte, maar indringende clash van noise, performance, drone, met een obsessieve, haast morbide duisterheid. Later dat jaar liet Early Nights van Jean D.L. een ander geluid horen. Even onwennig en gefragmenteerd, maar ook mysterieuzer, met een intimistische naaktheid. Voor deze langspeler wordt de focus weer wat verlegd. De focus is vernauwd, het geluid coherenter. Door twee bewegingen, samen goed voor amper 26 minuten, word je deelgenoot van een onwennige soundtrack bij een imaginaire film.

De foto’s van Dirk Braeckman die de release sieren, sluiten perfect aan bij de muziek. Vaal grijs is hier de kleur. Het is meteen ook de meest mysterieuze van alle kleuren. Zwart is een eenrichtingsticket, een onomkeerbaar statement, een point final. Grijs is transformatie, het modderige gebied tussen stukken vaste grond. Dit is geen kopstoot of onvoldongen feit, maar een stimulerende auditieve rondleiding door een gebied waar alles op losse schroeven staat. Minder attitude, meer vertrouwen in het potentieel om de verbeelding aan te zwengelen, de emoties aan te spreken.

De eerste albumhelft start met ruis. Puur geluid, de wind van de kustlijn, een rivier in de nacht? Blijkbaar de achtergelaten galmen van passerende treinen, die zachtjes opzij geduwd worden door gitaarklanken die stilaan prominenter worden. Al blijven de contouren doorheen de release vaag. Het is niet duidelijk waar gitaar, field recordings of tapes precies in elkaar overlopen, maar dat maakt het intrigerend. De eindeloze galm en verwarring doen hier en daar denken aan de minimale momenten van Kreng, terwijl de toenemende densiteit duikt in een wereld van drones, onderdrukte industriële geluiden en een mentaal landschap dat gevuld wordt met stemmen, schimmen, geluidsschaduwen en een slecht afgestelde pocketradio in een verlaten magazijn.

De ambienttexturen en schurende resonanties aan het begin van de B-kant herinneren aanvankelijk even aan het werk van een Dirk Serries, maar dan duikt ook daar weer die ruis – of is het ademhaling? – in op. Gitaareffecten of de suggestie van klankschalen en dan ineens toch de gelaten stem van Verstraete, met woorden die aansluiten bij dat vale en vage, verhalen over vermoeide en verdrietige ogen, met dan toch dat moment, rond “Will never be the same” (dat natuurlijk identiek klinkt als “We’ll never be the same”), waar de stem even in kraakt. Een en al diffuus ongemak, die de luisteraar de laatste vijf minuten in stuurt, met een toenemende claustrofobie en een compacte, maar hypnotiserende storm van geluid.

Voor deze release hebben De Lacoste en Verstraete gekozen voor een meer minimale en egale aanpak. Iets minder hermetisch en extreem dan de korte stukken van THSMFYH, maar door z’n coherentie en dosering dubbel zo meeslepend. Geen geperverteerde pot vuil waar je met je smoel in gedrukt wordt, maar een nachtelijke opname die een glimp biedt van een bodemloze vergeetput. Of een oververmoeide hallucinatie. Benauwend én verlokkelijk, uitnodigend tegen beter weten in.

Het album wordt op 3 september voorgesteld in Rockerill (Charleroi), op 29 september in het Zuiderpershuis (Antwerpen) en op 21 oktober in Wiels (Brussel).

E-mailadres Afdrukken