Banner

Alkerdeel

Morinde

8.0
Stijn Van Hees - 14 februari 2012


Consouling Sounds, 2012

Alkerdeel is Zomergems voor beerkar, zo leer ik uit een interview met deze 'viezeriken van de streek'. Hun brave moeders trekken zich waarschijnlijk de haren uit het hoofd van vernedering en van teleurstelling. "Hoe is het zover kunnen komen, mijne schone jongen, in de meest mensonterende blackmetalband van het Vlaamsche Land?", luidt de weeklacht iedere avond voor het slapengaan.

De naam Alkerdeel sluimert al enkele jaren in de Belgische metalondergrond, maar verder dan het beluisteren van wat demo's op Myspace had ik hun sonisch vergif nog niet echt ervaren. 'Morinde' is niet hun eerste plaat. Het is wel de eerste die op een wat grotere schaal te verkrijgen zal zijn, en dit dankzij het redelijk actieve Gentse label Consouling Sounds. Niet onbelangrijk in deze hypergedigitaliseerde tijden is dat men zelfs een heuse videoclip produceerde voor 'Hessepikkn'.

De overige drie tracks op 'Morinde' zijn 'Winterteens', Horsesaw' en 'Du Levande'. Qua taalevenwicht zit het dus wel goed. Compleet uit balans is echter de verdeling van de tweeënveertig minuten speelduur over die vier lappen behekste, toxische modder. Het langste nummer duurt twintig minuten, het kortste tweeëneenhalve. 'Horsesaw' is overigens een razend stukje bloeddorst, black metal zoals dat genre hoort te klinken: rauw, snel, agressief, misschien niet technisch perfect, maar zeker niet bewust slordig of belabberd.

Bloeddorst en manie komen ook aan bod in opener 'Winterteens', een nummer dat vooral gekenmerkt wordt door een lange sinistere intro en bezwerende, slepende passages. De gitaar van Pui en de bas van QW (ook actief in Serpentcult) zetten met evenveel overtuiging een woeste riff in, als dat ze op minutenlange miserie-exploraties zouden vertrekken met minieme variaties in het drone-patroon. Tot plots de basgitaar het heft in handen neemt en niet veel later de hel weer losbarst.

Subtiel zou je het bijna kunnen noemen, moest de gitaar niet voorzien zijn van een überrauw, ijzig kettingzaaggeluid. En nu we toch complimentjes aan het uitdelen zijn: we mogen ook de drummer niet vergeten. Het heerschap Nieke speelt immers losjes uit de pols fanatieke marsen en stormende blasts, en weet in de beheksende trage passages de juiste accenten te leggen. En heb ik hier al vermeld dat schreeuwlelijk Pede over een zieke strot beschikt? Zulke vocalen kunnen enkel onderhouden worden door dagelijks te gorgelen met een mengsel van geitenbloed, buskruit en het bezinksel uit een beerkar (vandaar de bandnaam waarschijnlijk).

Het meest sinistere nummer is 'Hessepikn'. Dat bestaat grotendeels uit sfeervolle trage doom met gefluisterde vocalen, tot de band vrij plotseling weer in maniemodus schiet. Het erg lange slotnummer 'Du Levande' is het equivalent van een manisch-depressieve heksensabbat. Sinister, dreigend, spookachtig en dan weer fel uithalend. Een beetje als de rest dus, maar toch weer met andere accenten, zoals de bizarre geluidseffecten en het meer hypnotische karakter van het nummer. Toch zou ik niet aanraden je ogen dicht te doen tijdens dit nummer, want de paranoïde wanhoopsvisioenen uit het voorgeborchte van de hel zouden je kunnen destabiliseren tot ver na het aflopen van 'Morinde'.

Zowel aan het begin als aan het einde van de cd wordt de sfeer trouwens gezet door dark ambient stukjes van Mories, de man achter Gnaw Their Tongues. Alkerdeel nam 'Morinde' live in de studio op en gaf het een zeer rauwe sound mee. Het geluid mag dan wat ontoegankelijk zijn, de mix is zeker niet slecht. Meer zelfs, de instrumenten zijn goed gebalanceerd en er is geen sprake van modderige of onprettig vervormde klanken. Dit is kortom gewoon hoe een geslaagd blackmetalalbum hoort te klinken. Deze muziek heeft altijd meer om sfeer dan om perfectie gedraaid, en dat is iets waar Alkerdeel mestkarren vol van heeft.

De sfeer van brandstapels op mistige ochtenden of die van een door vliegenzwam benevelde heksensabbat tussen de wilgen langs een verlaten polderwatering. Geen album voor mietjes of liefhebbers van bombast en blingbling, toch is dit geen "obscure" release. Alkerdeel en 'Morinde' zijn daarvoor gewoon te goed, deze vier tracks zijn simpelweg van het beste dat black metal anno 2012 nog te bieden heeft.

http://www.alkerdeel.be
http://www.consouling.be

E-mailadres Afdrukken