Banner

Explosions in the Sky

Take Care, Take Care, Take Care

4.0
Boris Ketels - 03 juni 2011


Bella Union 2011
V2

Wie werd er destijds door 'The Earth Is Not A Cold Dead Place' vakkundig bij de keel gegrepen? Omwille van het geschreven medium kunnen we ze jammer genoeg niet tellen, maar wij vermoeden dat er onder de trouwe lezers net heel wat vingertjes de lucht in zijn gegaan. Jammer genoeg zouden er waarschijnlijk ook heel wat handen terug naar beneden zakken, wanneer je eenzelfde vraag zou stellen rond 'All Of A Sudden I Miss Everyone'.

Misschien merkten zij het aan hun verkoopcijfers, of misschien konden ze die consensus wel delen, maar alleszins bleef het na de release van dat album en de bijbehorende tour een hele poos stil rond Explosions In The Sky. Excuses hadden ze genoeg: één van de leden maakte van de gelegenheid gebruik om in het huwelijksbootje te stappen, een ander vond er niets beters op dan vlug een stel kindjes te maken.

Het wachten en de daarbij horende herbronning ten spijt slaagden de nochtans sympathieke Texanen er met 'Take Care, Take Care, Take Care' wederom niet in een meer dan degelijke verzameling songs bij elkaar te pennen. Vergeleken met haar beruchte voorganger, doet deze plaat het evenwel nog niet zo slecht.

Zo mag er eindelijk nog eens energiek, haast woest uitgehaald worden met de zo typisch uitwaaierende gitaren. Ook zijn de emotionele climaxen naast lekker theatraal ook haast terug geloofwaardig, zodat je niet telkens aan de goedkoopste zondagmiddagfilms moet denken. En verder doen de nummers niet meer zo kunstmatig geconstrueerd aan als op 'All Of A Sudden I Miss Everyone'. Maar daarmee is jammer genoeg het goede nieuws al weer verteld.

Want ook dit keer vallen Explosions In The Sky in de valkuilen die ze zelf zoveel jaren geleden vakkundig hebben uitgestippeld. Snel staccato gitaarspel met een stinkende walm reverb, op het randje van zeemzoete harmonieën met twee of meerdere instrumenten en opeenvolgende valse hoogtepunten passeren allemaal veelvuldig de revue. Bovendien duurt minstens de helft van de songs te lang, wat de algemene spanningsopbouw van het album allesbehalve ten goede komt.

De band toonde reeds met 'The Rescue' uit 2005 dat zij los van de eigen spelregels kan opereren en daarbij toch trouw kan blijven aan haar eigen stem. Het is echter jammer dat zij hier niets uit geleerd heeft. 'Take Care, Take Care, Take Care' is dan misschien wel een kleine stap in de goede richting, alleen duurde het te lang voor hij in de winkels lag en was een meer diepgaande herbronning al te zeer nodig.

Dat je bijna automatisch dit soort variabelen meermaals in rekening brengt bij het beoordelen van Explosions' jongste, geeft op zichzelf al aan dat het niet de plaat is geworden waar veel fans van het eerste uur stiekem op hadden gehoopt. Had zij namelijk écht fantastisch geweest, dan zou niemand enig bezwaar hebben aangetekend op grond van vorige factoren.

Het album is echter geen statement geworden tegen de verzamelde copycats, noch de mokerslag in je onderbuik waarvan je gedroomd had. En het is al helemaal geen vergelijking waard met vroegere pareltjes. Hopelijk doorstaat een mogelijke opvolger die wel. Zo niet voorspellen wij een onwelriekend fin de carrière. Wij geven de heren nog welgeteld één kans. Het is aan hen om die te grijpen.

http://www.explosionsinthesky.com/
http://www.myspace.com/explosionsinthesky

E-mailadres Afdrukken
 
Explosions in the Sky

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST