Banner

The Pains of Being Pure at Heart

Belong

6.0
Sylvia Eeckman - 06 april 2011


Fortuna Pop, 2011
PIAS

De jaren negentig vormen een raadselachtige periode in het leven van de huidige twenty-somethings. Ze verenigen tegelijkertijd de mooiste, maar ook de meest beschamende momenten in hun jonge levens tot dusver. Voor het geval uw geheugenchip uit die periode gewist is: denk aan foute kapsels, onflatterende jeans, een gênant grote flippoverzameling, maar ook eindeloze zomers, hevige verliefdheden, roze bubbelgumbellen die in je gezicht ontploffen en de potige gitaarrock van Nirvana, Pearl Jam en The Smashing Pumpkins. Laat dàt nu net de drijfveer zijn achter 'Belong', de tweede langspeler van vier prille dertigers uit Brooklyn die met hun Peter Pansyndroom te koop lopen.

Het is al even bekend dat The Pains Of Being Pure At Heart de handen in elkaar sloegen met Alan Moulder en Flood, twee van de meest erkende producers die je op deze aardbol kan vinden. De verwachtingen werden er niet minder om. Indiebloggers en liefhebbers van lichtvoetige dreampop stonden reeds klaar met een lading superlatieven om hun onvoorwaardelijke liefde te betuigen. De vraag is nu of al die euforie niet wat voorbarig was. Het antwoord is 'ja' en 'neen'.

Opener en titeltrack 'Belong' katapulteert ons meteen stevig terug naar de nineties met ronkende gitaren, een achtergrondkoortje en een catchy refrein. Het geluid is meteen representatief voor de rest van het album: minder fuzz en meer rock van het zachtaardige soort. 'Heaven's Gonna Happen Now' begint zowaar met een punkroffel en 'Girl of 1000 Dreams' dendert voorbij als een goederentrein op warp speed.

Elke noot ademt simpelweg de sfeer uit van hoe het voelt om op te groeien in Suburbia, waar nooit écht iets te beleven valt. "Dreaming of another town / 'cause nothing here is going on" klinkt het herkenbaar voor al wie tijdens zijn jeugd in een plattelandsdorp vertoefde waar meer koeien dan mensen wonen. 'Heart In Your Heartbreak' introduceert ons dan weer met een flinke dosis pathos en tienerdramatiek, maar dan in een heuse meezingversie vergezeld van handgeklap en lentefrisse synths. Steeds weer wordt de wereld bekeken vanuit het standpunt van de eeuwige buitenstaander. Teksten als "we just don't belong" of "I can tell you're strange like me" steken een hart onder de riem van elke overjaarse puber die nood heeft aan een dartel melodietje.

Tot zover het goede nieuws. Al bij een eerste luisterbeurt valt op dat de nummers gladder en gepolijster zijn dan hun vorige werk. Toen mocht het allemaal nog wat ruwer en rommeliger. Maakt dit nu deel uit van het noodzakelijke groeiproces van een band of luidt het de teloorgang in van jeugdige onstuimigheid? In dat geval hadden ze misschien beter ook wat meer aandacht besteed aan enkele van hun teksten. Waar ze eens vertederend naïef en onschuldig klinken, doen ze dan weer onnozel en kinderachtig aan. Wat moeten we anders denken van karamellenverzen als "it's only skin, we should swim"? Ook jeugdsentiment heeft zo zijn grenzen.

De stem van Kip Berman is een ander pijnpunt. Er loopt een fijne grens tussen dromerig ijl en ronduit zwak, waarbij de zanger soms vervaarlijk aan de verkeerde kant van die lijn trippelt. In vinnige nummers die over je heen razen, valt dit niet zo op, maar jammer genoeg zijn er ook slome songs als 'Anne With an E' en 'Too Tough' waarbij je automatisch wat meer naar het stemgeluid luistert om niet te gaan knikkebollen.

Maar kom, de lente waart door het land en uiteindelijk is dit slechts detailkritiek. Hun lieflijke liedjes hebben hier en daar een steviger gitaarrandje gekregen en wie dat wil kan zich nog altijd wentelen in de droefgeestige inslag van hun songs. 'Belong' is dan wel geen meesterwerk dat de muziekwereld zal doen daveren op haar grondvesten, maar wel leuk voor wie zijn tanden wil zetten in een sappig brokje zomerse pop. "Anna, our dreams are coming true" fluistert zanger Kip ons toe in afsluiter 'Strange'. Geen idee wie die Anna is, maar we gunnen het hen voor de rest van harte.

http://www.thepainsofbeingpureatheart.com/
http://www.myspace.com/thepainsofbeingpureatheart

E-mailadres Afdrukken
 
The Pains of Being Pure at Heart

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST