Banner

unouomedude

Marsh

6.0
Vincent Van Peer - 31 december 2010


AMDISCS, 2010

Degenen bij wie alles dat nog maar ruikt naar chillwave, glo-fi of hypnagogic pop ondertussen fameus de keel uitkomt: u heeft ongelijk, maar dit geheel terzijde. Het uit Florida afkomstige eenmansproject unouomedude (spreek uit: you know you owe me, dude - dat spreekt) is tóch uw aandacht waard. Waar sommige soortgenoten (zie bijvoorbeeld: Warm Waves, Memoryhouse tot op zekere hoogte) te veel aan het ongevaarlijke oppervlak blijven sudderen, is unouomedude gevaarlijker, edgier en een tikje experimenteler. Maar toch ook vlekkeloos onweerstaanbaar. Wees gerust: u kan er nog altijd mee naar het strand trekken.

Uno - zo noemt de man zich - valt nog het best te vergelijken met Will Wiesenfeld van Baths in de zin dat die laatste ook kiest voor hardere beats die net iets ingenieuzer in elkaar zitten, net iets meer aandacht vereisen om te doorgronden (afijn, Uno is nog geen Wiesenfeld, maar 't gaat toch al die richting uit, en dat is muy bien). Uno's nummers worden doorspekt met elektronische riedels die u kent van Animal Collective-classics als 'Peacebone' of 'My Girls', zonder daarbij te vervallen in loze na-aperij, doen denken aan de verwaaide party-sound van Teen Daze, met en plus een fijne touch popmuziek uit de jaren '50, '60, en hebben dezelfde zomervibe van Neon Indian, maar dan geflipter - en toch volkomen beheerst. Het is tamelijk gemakkelijk om een track van unouomedude te herkennen, terwijl wij daar doorgaans al eens moeite mee durven hebben.

Uno gebruikt - toegegeven - elementen die hem zijn aangereikt door zij die aan hem voorafgingen, maar hij doét er wel iets mee; 'Marsh' is een bontgekleurde verzameling strandpop vol Ninento-beats, stotterende vocalen en rammelende gitaren. Een experimenteel stuk beachwave met een eigen smoel en genoeg talent om volgend jaar moeiteloos te bevestigen met een hopelijk uitstekende langspeler.

http://www.myspace.com/unouomedude

E-mailadres Afdrukken