Banner

Ludovico Einaudi

Nightbook

8.0
Quincy Cloet - 14 december 2009


Ludovico Einaudi kreeg op enola al regelmatig een eervolle vermelding in de besprekingen van grote namen in het neoklassieke genre. Ik denk daarbij aan Max Richter, Jóhann Jóhannsson en Jon Hopkins. Een cd-recensie van de artiest bleef tot op heden uit, maar met het onlangs verschenen 'Nightbook' bood zich een kans aan om de Italiaanse pianist en componist even onder de aandacht te brengen.

Einaudi is nochtans geen onbekende onder de liefhebbers van moderne klassieke muziek. Na zijn klassieke vorming aan het conservatorium van Milaan begon hij zich te roeren in verschillende werelden tegelijk: pop, theater, ballet, ..., een kruisbestuiving die ongetwijfeld ook terug te vinden is in zijn muziek. Het was echter wachten tot 1996, wanneer hij met 'Le Onde' voor het eerst als soloartiest een album uitbracht. Ondertussen zijn we al meer dan tien jaar verder en blijft de Italiaan nog steeds intensief bezig met het verkennen van neoklassieke muziek. Einaudi werd ondertussen al meermaals bekroond met nationale en internationale prijzen voor zijn filmmuziek.

'Nightbook' bevat heel wat van de elementen die we ook terug vinden in klassieke soundtracks van het voorbije decennium. De titeltrack lijkt wel van een van Darren Aronofsky's meesterwerkjes geplukt te zijn. De piano en strijkers gaan gepaard met een voortdurend licht zorgwekkend gevoel, en toch krijg je de indruk eventjes met de voeten van de grond te gaan in een bijzonder dromerig schouwspel. Einaudi's pianostijl is als een reeks van regendruppels die geleidelijk het hoofd binnensijpelen. Dat resulteert gelukkig niet in een gigantisch waterhoofd, maar eerder in een zeer gevarieerd en innemend moment van escapisme.

Eigenlijk is het volledige eerste deel van 'Nightbook' een aaneenschakeling van bescheiden genialiteit. 'In Principio' zet al direct de toon voor de rest van het album met zijn verstillende pianomelodie en melancholische stemming. De elektronische echo's zijn daarbij uitstekende vluchtpunten in deze bijzondere intro. 'Lady Labyrinth' leunt, tegenstrijdig met het vorige, aan bij een soort oerkracht en fenomenale expressiviteit. Het ritmische compartiment slaat direct aan en Einaudi schuift hier op in de richting van 'klassieke' trip hop en downtempo.

Einaudi kiest nooit voor de grote melodische verrassingen, maar levert perfect maatwerk af met nummers zoals 'Indaco'. Een bijzondere sierlijkheid, beklijvende toetsaanslagen op de piano... georkestreerde gevoelsmuziek die door merg en been gaat. Even is 'Nightbook' de ideale metgezel voor een geïsoleerde reis doorheen de tijdloze ruimte. Een blik vanuit de abstracte leegte... neerkijkend op onze blauwe planeet (Einaudi mag hierbij de volgende reeks van 'Planet Earth' van muziek voorzien!).

'Nightbook' is een album zonder grote verrassingen, maar dat ligt volledig binnen de opzet van de Italiaanse pianist. Zelfs na lang twijfelen en vele luisterbeurten zijn er geen grote zwaktes of tekortkomingen te onderscheiden of aan te duiden. 'Eros' kiest voor een wereld met een duistere en lugubere sfeer. Het uitzichtloze en chaotische dat hier verbeeld wordt in de muziek werkt hier wonderwel in een gradueel ontwikkelende stroom naar een eindpunt, een volledige stilte. 'The Tower' onderscheidt zich nog van andere werken door een bijzondere richting. Vooral het uitzwermende geluid doet sterk denken aan postrock, maar in dit geval is de combinatie met een bijzonder krachtige melodie zeer lovenswaardig.

Uiteindelijk is het geen makkelijke opdracht om 'Nightbook' een finaal oordeel te geven. Qua melodie, variatie en kippenvelmomenten zit het allemaal zeer snor. Ludovico Einaudi is namelijk de geknipte figuur om intense gevoelens bij zijn luisteraars op te wekken - een gave waar hij gretig van gebruik maakt. Is 'Nightbook' daarom een van de beste releases van dit jaar? Dat is zeer afhankelijk van de functie die je aan muziek toeschrijft: emotionele ontroering óf radicale vernieuwing. Einaudi kiest duidelijk voor het eerste, maar doet dat met veel overtuiging.

www.einaudiwebsite.com
E-mailadres Afdrukken