Banner

Caribou

Andorra

8.0
Kristof Vande Velde - 10 september 2007


Dan Snaith is een wonderkind. Geef hem een computer met het juiste programma, stop hem een microfoon in de hand, laat hem een halve dag alleen en er komt gegarandeerd iets moois van. Dan Snaith is ook een wiskundige. In tegenstelling tot zijn vader en zus heeft hij het hierin niet tot professor gebracht. Neen, Snaith laat zijn diploma wiskunde gelden in akkoorden, ritme en compositie, ook wel de reden waarom hij hier een bespreking krijgt.

Wie de Canadees kent als Manitoba is even blijven stilstaan. Dat is namelijk het pseudoniem waarmee Snaith, toen vooral producer, muziek begon te maken in 2000. Met 'Start Breaking My Heart' (2001) en vooral 'Up In Flames' (2003) schreef Manitoba zich een opperbeste reputatie bijeen. Laatstgenoemde plaat bevatte de eerste psychedelische momenten die we vandaag in 'Andorra' nog steeds aantreffen. Snaith kreeg het vervolgens legaal aan de stok met 'Handsome Dick' Manitoba, frontman van het alom onbekende Dictators. Na een wilde lsd-trip door de Canadese wouden, zo gaat toch het verhaal, kwam Caribou uit de bus, met 'The Milk Of Humankindness' (2005) als derde worp. Grote inspiratiebron werden de jaren zeventig en dan vooral de krautbeweging. Daarvan is Snaith vandaag grotendeels afgestapt, want 'Andorra' verlegt het epicentrum nog iets verder terug: de psychedelische pop van de jaren zestig. Denk aan The Beach Boys maar ook wel The Zombies en zelfs een stukje van The Beatles.

Snaith, trouwens al enkele jaren Londenaar, is op zijn vierde langspeelplaat meer dan ooit als zanger aanwezig. Ook is de popstructuur wat dieper in de muzikale vezels gekropen, zeker in vergelijking met 'The Milk Of Humankindness'. Een perfect voorbeeld is het leuke 'Sandy', het makkelijkst te verteren nummer op dit behoorlijk toegankelijke 'Andorra'. De hoge stem van de Canadees maakt rustige golfbewegingen en ziet zich ondersteund door een vrolijke parade van bellen, fluittonen en achtergrondzangers, steeds ingevuld door Dan Snaith zelf. Bijna even wervelend is single en klasbak 'Melody Day'. De voortdurende percussie van bellen valt andermaal op, maar het tempo is hier iets gejaagder dan in 'Sandy'. Het eerste refrein is nog zonder zang en laat elektronische cimbalen domineren. De full force komt er pas bij het tweede refrein, waarin een wondermooie muzikale uitbarsting met oosters aandoende zang, gek geworden drums en lekkere gitaarstroken uit de jaren zestig zich van ons gehoor meester maakt.

'Desiree', een tweede van vier titels met de naam van een vrouw erin, is makkelijk op te splitsten in een donker en een licht gedeelte. Zoals het in positieve verhalen nogal eens gaat, komt het sombere eerst aan de beurt. In dat deel zingt Snaith afwachtend, stil en eenvoudig begeleid, tot het sprookje openbarst in de meest opgewekte Sufjan Stevens-stijl. 'Eli' maakt gebruik van een dominante gitaarlijn en is een perfecte popsong in de stijl van het betere van de sixties. Ietwat vreemd in de setlist, maar daarom niet minder gewenst, is 'Sundialing', het nummer dat het dichtst tegen 'The Milk Of Humankindness' aanleunt. Repetitieve drums- en pianoaanslagen zorgen voor een snelle, constante beweging, alsof een fabriek aan een zenuwslopend tempo in werking wordt gehouden, hoewel de buitenwereld hier eerder een natuurlijke setting is. In het licht bevreemdende 'Irene' speelt Snaith met balans en geluidsvolume en mondt hij uit in een naar Boards Of Canada neigend dissonant landschap.

De inwoners van 'Andorra' mogen blij zijn dat een Canadees die in Londen woont hun ministaat zo positief op de kaart brengt als Dan Snaith vandaag. Zonder de grenzen van de popsong uit het oog te verliezen, graait Snaith lustig uit de psychedelische jaren zestig en eenmaal door zijn digitale processor gehaald, laat hij die periode op een frisse, originele manier herleven. Het is huiskamerelektronica die opvallend echt klinkt, of ook wel hoe we de nieuwe Caribou hadden verwacht. Gaat dat zien in Trix op 26 oktober. Gratis!

Offical site
MySpace

Caribou speelt op 26 september in Trix, Antwerpen.
E-mailadres Afdrukken
 
Caribou

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST