Banner

Roy Paci & Aretuska

Suonoglobal

7.0
Marc Goossens - 30 augustus 2007



De hardst werkende man in de showbizz? We denken dat we hem gevonden hebben! Hij luistert naar de naam Roy Paci, werd achtendertig jaar geleden geboren op Sicilië en trompettert al sinds zijn tiende met hart en ziel. Volgens de bio die we terugvonden op de website van V2 werkte Paci tot nu toe mee aan een driehonderdtal cd's, van zichzelf en van muzikale vrienden en/of zielsverwanten. Daarnaast werkt hij ook voor tv, film en theater, en voelt hij zich niet te beroerd om net als zijn Spaanse vriend Manu Chao een goed doel te steunen en in de bres te springen voor de verworpenen der aarde. Een van de projecten waarmee de trompettist, componist en arrangeur ook in de Lage Landen enige bekendheid verwierf is Aretuska, een soort band die hij in 2000 opstartte (met zichzelf als constante) en waarin hij zich laat omringen door jonge, Siciliaanse muzikanten. Met deze groep brengt Paci deze zomer een vierde plaat uit, 'Suonoglobal', de derde al op zijn eigen Etnagigante-label.

Paci werd op erg prille leeftijd al gebeten door de muzikale microbe. De piano was zijn eerste liefde, maar op zijn tiende schakelt hij over op de trompet en wordt hij lid van een plaatselijke marching band. Hij is pas dertien als hij zich aansluit bij de zevenkoppige jazzband As Sikilli. Om zijn horizon te verbreden reist hij naar Zuid-Amerika, naar Senegal en naar de Canarische Eilanden. Na zijn terugkeer is hij betrokken bij tal van projecten en maakt hij experimentele jazz met Rosario Acme Project, soundtracks bij oude films en B-films met Hajjaj en jazz-balkan-klezmercombo met Taranta. Alsof dat nog niet genoeg is, blaast hij met Banda Ionica oude Italiaanse begrafenismarsen nieuw leven in, neemt hij samen met de Italiaanse groep Mau Mau vier platen op en toetert hij erop los in jazzcoretrio ZU.

Vanaf 2000 begint Paci zich meer en meer te concentreren op zijn nieuwste project, Aretuska, met wie hij tussen 2001 en 2004 drie platen uitbrengt waarop rocksteady, ska, swing, calypso, funk en soul worden gekruid met zuiderse melodieën en bewerkingen van traditionele Siciliaanse liederen. Hoewel in 2006 nog twee nieuwe projecten het levenslicht zien (Il Terrone, l'Ebreo, Lo Zingaro met klezmermuzikant Frank London en Boban Markovic en zijn zigeunerorkest, en Ananga Ranga, dat een beetje in de lijn ligt van Hajjaj) heeft Paci nog tijd over om in zijn gloednieuwe, zelf gebouwde Posada Negro-studio (en met a little help van héél veel friends) een vierde Aretuska-plaat in te blikken.

De eerste luisterbeurt leverde alvast een discussie op met onze wederhelft: zingt hij nu in het Italiaans of in het Spaans? Het bleek een soort zelf gebrouwen 'Itanol' te zijn, een mix van de twee. Maar Paci jongleert niet alleen met talen, ook met stijlen. Op 'Suonoglobal' gooit Paci's verschillende genres (latin, mexicana, reggae, hiphop, funk, pop,…) in de blender en dat levert in de meeste van de vijftien tracks erg leuke resultaten op. Opvallend is dat er zich een muzikale accentverschuiving voordoet naarmate de plaat vordert: de eerste negen songs zijn nogal Latijns-Amerikaans getint, van tracks tien tot en met veertien gaat Paci eerder de Jamaicaanse toer op.

Een nummer dat de laatste weken niet weg te branden is uit de ether is 'Toda Joia Toda Beleza' of kortweg 'Beleza' (ligt eraan welke versie ze spelen, die met of zonder Manu Chao), een zomerse deun die er op Radio 1 wel eens wordt doorgejaagd om voetbalfans op te beuren na een nederlaag van hun favoriete ploeg. Leuk, en al is het een nummer dat blijft plakken aan je hersenschors is het niet het enige hoogtepunt van de plaat. Minstens even goed zijn 'Non Te Ne Andare' (funky reggae), 'Tango Mambo Jambo' (een mariachitrompet op een dancehall-beat), 'Provo A Ballare' (latin meets ska), de op lome reggaeritmes voortsdobberende 'L'Isola Dei Fessi' en 'Nella Mia Terra' en de eerder genrezuivere skanummers 'E'Meglio La Vecchiaia' en 'Searchin' For the Sunshine'.

'Suonoglobal' duurt meer dan een uur en dat is - hoewel elk nummer op zich om het even welke feesttent in lichterlaaie kan zetten - net iets te veel van het goede, vooral wanneer u iemand bent die een plaat graag van begin tot einde beluistert in zijn luie zetel. Wie deze zomer nog uitgeleide wil doen met een barbecue en nog verlegen zit om een fijne feestplaat: niet twijfelen, kopen!

http://www.myspace.com/roypaciaretuska
http://www.roypaci.it
http://www.aretuska.com

E-mailadres Afdrukken