Banner

Palomine

Get the Luxurious Big Bath Size!

8.0
Marc Goossens - 14 juni 2007


Ooit waren wij allesbehalve een toonbeeld van stiptheid en betrouwbaarheid. Eén van onze grootste onhebbelijkheden was altijd en overal flink te laat komen, maar voor concerten maakten we een uitzondering. Daarvan wilden we geen seconde missen, in de meeste gevallen lukte het ons zelfs op tijd te zijn voor het voorprogramma. Een paar jaar geleden trokken we zo naar Leuven, voor een concert van Tom Helsen. Als support had hij het Limburgse Palomine meegebracht. De groep klonk meer dan veelbelovend en zette een aardige set neer. 'In het oog te houden!,' noteerden we toen en vandaag, tweeëneenhalf jaar later, ligt debuutplaat 'Get the Luxurious Big Bath Size!' eindelijk in de winkel. en die lost de verwachtingen grotendeels in.
Eén ding kan je de band alleszins niet verwijten, namelijk dat ze kost wat kost die eerste plaat zo snel mogelijk in de rekken wilden krijgen. Het strekt Palomine tot eer dat ze niets overhaast hebben gedaan, maar eerst werk hebben gemaakt van een hecht groepsgeluid én van sterke songs.

Dat ze hier en daar nog steeds worden aangekondigd als 'nobele onbekenden' begrijpen we niet helemaal: in 2002 won de groep in StuBru's Demopoll met 'Brand New Start' (een nummer dat ook de Carte Blanche-lijst haalde op Radio 1 én mocht meedingen in de categorie Beste Song van de Zamu Awards). Een jaar later verschenen 'Drifting Away' en 'Someone' respectievelijk op de '100%PUUR'- en 'Rockvonk'-compilaties. Gerommel in de marge, denkt u misschien, maar vooral 'Brand New Start' leverde Palomine wel een bescheiden radiohit én enkele leuke en interessante voorprogramma's op. Daar houdt het niet mee op, want ook de eerste echte Palomine-single ('Top of the World') en Beatles-cover 'Across the Universe' (geproduced door Axl Peleman) bezorgden de band behoorlijk wat airplay.

Anno 2007 is Palomine een kwintet, dat bestaat uit David Janssens (zang, akoestische gitaar, lyrics), Levi Lenaerts (bas), Nico Camps (drums), Ralf Demandt (gitaar) en Simon Lenaerts (toetsen). Dat was ooit anders, want in den beginne was Palomine nog een trio. De klemtoon lag toen op zang, akoestische gitaar, piano en drums, sinds de komst van elektrische gitaar en bas klinkt de groepssound 'voller' en bewijst de groep ook op grotere podia moeiteloos overeind te blijven. Voor 'Get the Luxurious Big Bath Size' besloot de groep het heft - zo goed als helemaal - in eigen handen te nemen. De plaat werd opgenomen en gemixt met de hulp van Ward Neirynck, voor de productie stond de groep zelf in en ook het leuke artwork is van de hand van Levi Lenaerts. Normaal gezien moest dit album begin dit jaar al zijn verschenen, maar vóór het moment suprême was aangebroken trok de band nog naar het noorden van Engeland voor een korte tournee (erg toepasselijk Rockolates genoemd). Palomine speelde er een paar avonden samen met 'onze' Marjan Debaene en twee plaatselijke acts, nam er een videoclip op en mocht zelfs een keertje opdraven in een locale talkshow.

'Get the Luxurous Big Bath Size' duurt alles bij elkaar veertig minuten en telt elf knappe songs. Oudere nummers die de plaat niét haalden zijn 'Top of the World', 'Drifting Away' en de Beatles-cover, wie wél in al hun glorie staan te pronken op deze cd zijn het uitstekende, naar Counting Crows neigende 'Brand New Start' en het al even aanstekelijke 'Someone'. Het zijn overigens niet de enige nummers met (radio)hitpotentie: ook 'You'll Be Mine' en 'Close to You' - die met 'Brand New Start' het openingstrio vol maken - kunnen (net als 'This Life', overigens) zó de ether in ter verzachting onzer zeden.
Ook in het eerder ingetogen werk houdt de groep stand: 'Perfect Summer Night' is dromerige pop die perfect past bij een eh, perfecte zomernacht, in 'Bottles in a Bathroom' wordt verstandig én functioneel omgesprongen met strijkers, en afsluiter 'A Beautiful Life' bewijst dat ook een 'kale' song (stem + Fender Rhodes) hen erg goed afgaat. Als we echter twee favorieten mogen uitpikken, dan gaan we voor de grootse, wijds uitwaaierende pop van 'Everybody Needs Time' en 'Secret', dat ons zelfs een beetje doet denken aan de Gentse singer-songwriter Tom Wolf.

Palomine heeft met 'Get the Luxurous Big Bath Size' kortom een leuke, zomerse plaat gemaakt die onze verwachtingen inlost. Wie houdt van mooie, gestileerde pop en eerder al viel voor de muzikale charmes van Groep Jezus, Spencer the Rover, Milow of Tom Helsen moet dit zeker eens uitproberen!

E-mailadres Afdrukken