Banner

Krakow

Home (ep)

7.0
Steven Vervaet - 15 augustus 2006

Durft u op de autostrade de grens van 180 km/u soms te overschrijden, maakt de nieuwe Slayer overuren in uw cd-speler, begeeft u zich pas naar de dansvloer als er jungle gedraaid wordt waarin de op hol geslagen breakbeats de limiet van 160 bpm moeiteloos overstijgen? Indien wel, wordt het wel eens tijd voor een anti-snelheidstherapie. Daarvoor hoeft u niet naar een psycholoog of een of andere pseudo-geneesheer, 'Home' van het Belgische Krakow is immers een ontwenningskuur waar ze in de Betty Ford-kliniek stikjaloers op zouden zijn. De band die opgericht is door Piet De Pessemier (ex-Monza) werpt zich immers even gretig voor de voeten van de godin van de Traagheid als idiote film- en popsterren voor de Kabbala. Krakow bedient zich op 'Home' namelijk van een cruise control van tranerige, weemoedige gitaren, harmonieuze zang, zacht beroerde drumvellen en ijle samples. De associatie tussen Krakow en Low is dan ook even snel gemaakt als die tussen Belle Perez en de Zomerhit van Radio 2. Krakow is Belgische slowcore die een gebrek aan originaliteit moeiteloos compenseert door emotionele, vertederende geluidstapijtjes, die de genezende warmte in zich dragen van een uitgebreid modderbad.

De keuze voor 'Krakow' als groepsnaam is wellicht niet toevallig. Over de stad die zich in een ver verleden hoofdstad van Polen mocht noemen, hangt namelijk een dichte mist van pijn en weemoed. Krakau kent immers een gruwelijk oorlogsverleden. Nadat een besnorde gek aan de macht kwam in buurland Duitsland, werden alle Joden uit de stad verdreven. Spielberg heeft niet toevallig voor Krakau gekozen om zijn Schindler's List op te nemen. De muziek van Krakow is dan ook niet de meest lichtvoetige. In tegenstelling tot de laatste plaat van Low, 'The Great Destroyer', wordt er geen noise in onze aderen gespoten, maar liggen we berustend en met een vage glimlach om de lippen aan het infuus van de Weltschmerz.

'Miss Insecurity' kan van dit vier nummers tellende plaatje het minst overtuigen. Niné Cipolletti vertaalt de onzekerheid van het gecreëerde personage in intimistische zanglijnen, die wat aan A Girl Called Eddy doen denken. Toch klinkt de song net iets te braaf en te voorspelbaar om te boeien. Het been there, done that-gevoel hangt als een vloek over het nummer. De overige drie songs zijn ook niet bepaald eigenzinnig te noemen, maar ze zijn wel gezegend met een voortdurende spanning tussen lieflijkheid en lichte dreiging. Het titelnummer had bijvoorbeeld zo op Ballad of the Broken Seas kunnen staan. De stem van Gert Cools komt namelijk aardig in de buurt van de melancholische grom van Mark Lanegan en Cipolletti roept de breekbaarheid van Isobel Campbell op. Hun stemmen verstrengelen zich als twee naar elkaar groeiende planten, gevoed door een kinderlijk naïeve melodie.

'All Our Lies' bewijst dat Krakow zich niet alleen thuis voelt in nauwelijks hoorbare slowcore. De Pessemier kondigt met een gemanipuleerde stem een weerbarstige, licht noisy gitaar en echoënde samples aan, die de song het onrustige gevoel van de grootstad meegeven. Net als het vorige nummer zou ook 'Software Love' door Sparklehorse of Grandaddy kunnen neergepend zijn. De Pessemier en Cipolletti verklaren de liefde aan elkaar op een intense wijze waarbij Mark Linkous en PJ Harvey goedkeurend zouden knikken, terwijl onbestemde geluiden, belletjes en fragiele gitaarklanken diepgang en geloofwaardigheid verlenen aan hun wederzijdse boodschap.

Met vijf muzikanten en drie stemmen slaagt Krakow erin een melancholische, intieme sfeer te scheppen waarin je als luisteraar graag ondergedompeld wordt. Dat dit staaltje slowcore representatief zal zijn voor hun eerste echte full-cd (waaraan nu gewerkt wordt), hoeft geen betoog. Als ze het niveau van 'Home' een tiental nummers kunnen aanhouden, heeft België er een band bij die fans van Sparklehorse, Low en Iron & Wine zeker zullen kunnen smaken. Voorlopig is 'Home' een aardige appetiser en kan u de band bewonderen op Pukkelpop en de Feeëriën in Brussel.
E-mailadres Afdrukken
 
Krakow

Uit ons archief
Banner

TEST