Banner

Efterklang

Tripper

10.0
Markus Niementhaler - 10 februari 2005


Als het regent in IJsland, dan druppelt het in Denemarken. Vorig jaar werd op het Nederlandse Excelsior het prachtige Det Er Mig Der Holder Trærne Sammen uitgebracht, van het Deense Under Byen. Het regende toen verwijzingen naar en vergelijkingen met het kruim van de IJslandse scene (múm op kop). Het had er inderdaad wel iets van weg, maar toch was het ook weer heel anders. Denemarken is dan ook geen eiland, en dat scheelt hem volgens de betrokkenen toch een serieuze slok op de borrel.

Vorig jaar werd aan het lijstje voortreffelijke bands uit het hoge noorden nog een naam toegevoegd, die van Efterklang. Ook een Deense band die zich niet bezighoudt met plastieken confectiepop, maar op haar eerste langspeler tien snoepjes serveert die ons een idee geven van hoe de hemel - zo die al bestond - er moet uitzien. Efterklang is van oorsprong een vijftal, dat wordt bijgestaan door nog een zesde lid dat live instaat voor de zogenaamde visuals. Tijdens de opnames van 'Tripper' kreeg de band in de studio het gezelschap van leden van het IJslandse Amina String Quartet, dat we nog kennen van Sigur Rós, twee solozangers en van een Groenlands koor. De jongens en meisjes van Efterklang kennen dus niet alleen hun klassiekers, maar ook hun vaderlandse geschiedenis.

'Tripper' is één lange, eh, trip, met in de hoofdrol de stemmen van Linda Drejer Bonde en Thomas Sjöberg. Die lijken op het eerste gehoor te zingen in een taal die wat gelijkt op het Hopelandish van Sigur Rós, maar bij nader inzien toch Engels blijkt te zijn. Zij zorgen voor de slagroom op een overheerlijk gebakje, met als ingrediënten de elektronica van múm, het epische van Sigur Rós, het gelaagde van Godspeed You! Black Emperor en het grillige van Tortoise.
Elk nummer werd heel geduldig opgebouwd en tot in de puntjes uitgewerkt. Een pianootje hier, een paar stemmetjes daar en een vleugje knetterende elektronica: het nodigt uit tot pootjebaden. Voorzichtigheid is echter geboden, want voor je het weet wordt je als luisteraar overspoeld door een tsoenami van onaards mooie vocalen en strijkersarrangementen, piano en elektronica. En zo trekken de negen songs aan ons voorbij, als eb en vloed komen en gaan ze, en telkens weer laten ze verloren gewaande schatten uit zee achter op het strand en spoelen ze de grond onder onze voeten beetje bij beetje weg.

'Tripper' van Efterklang is een plaatje dat je in de eerste plaats moet ondergaan en dat zich - maar dat had u al gemerkt - moeilijk in woorden laat vatten…
E-mailadres Afdrukken
 
Efterklang

Advertentie
Banner
Advertentie

TEST