Banner

Happy Feet

6.0
Peter De Backer - 14 december 2006
Met de stemmen van: Elijah Wood, Hugh Jackman, Brittany Murphy, Robin Williams, Nicole Kidman e.a.

Voor wie het nog niet zou weten: pinguïns zijn momenteel hotter dan de onderbroek van sterkweler Stan Van Samang. Na de Oscarwinnende documentaire 'March of the Penguins' en de scènestelende sidekicks uit 'Madagascar' brengt Aussie George Miller (het brein achter het brutale 'Mad Max' én het hartverwarmende 'Babe') een wervelende animatiemusical in de zalen met all singing, all dancing pinguïns in de hoofdrollen. De waggelende kleumvogels (wat zitten die eigenlijk te doen op dat godvergeten en ijskoude Antarctica?) zijn zo hot in Amerika dat zelfs James Bond ze niet kan bijhouden. Zó populair dat zowel Angelina Jolie als Madonna er ernstig over nadenken om een verloren gelopen pinguïn te adopteren. In eigen land wordt dan weer sterk gesleuteld aan populaire tv-formats om een graantje mee te pikken van de successtory. Binnenkort op de buis: man bijt pinguïn, pinguïn en de nerd en, natuurlijk, wie wordt de pinguïn van Wendy. Over het gerucht dat Jelle van Spring vervangen zou worden door een pinguïn hebben we vooralsnog geen bevestiging gekregen. Niettemin, flippers crossed!

Dat pinguïns rare vogels waren wisten we al, maar dat ze een lief moeten vinden door liedjes van Prince en Queen te zingen is toch iets nieuws. De keizerpinguïns vinden namelijk een zielsverwant en levenspartner door hun persoonlijke heart song aan elkaar op te dragen. Een groot probleem voor Mumble (Elijah Wood), die geen noot juist kan zingen maar wel gezegend is met een uitzonderlijk tapdanstalent. De danspartijen van Mumble worden helemaal niet aanvaard door de conservatieve en devote pinguïngemeenschap en ook zijn vriendinnetje Gloria (Brittany Murphy kan zingen!) zou liever hebben dat Mumble zich wat inhoudt. Wanneer hij van de leiders van de kolonie de schuld krijgt van het voedseltekort, gaat Mumble samen met een kliekje hyperactieve latino-pinguïns (eentje met de stem van Robin Williams) op zoek naar een oplossing voor de visschaarste. De gevaarlijke tocht leidt hen langs de onherbergzame landschappen van Antarctica naar de echte oorzaak van hun problemen: de mens. Al Gore to the rescue!

In een interview zei regisseur George Miller dat ze meer computerkracht dan het Pentagon hebben gebruikt om 'Happy Feet' tot stand te brengen. En het moet gezegd zijn, dat is er aan te merken. De visuele vormgeving van dit ambitieuze pinguïnepos is zo verbluffend realistisch dat je bij momenten vergeet dat het fake is. De textuur van de ijslandschappen, het gebruik van licht en schaduw en het titanenwerk om de elementen sneeuw, water en wind met elkaar te combineren is 'wrijf uw ogen maar eens goed uit'-spectaculair. Voor de fotorealistische pinguïns werd dan weer beroep gedaan op 'motion capture'-technieken, waarbij acteurs in een sexy spandex pakje met zuignappen moeten rondlopen om hun bewegingen digitaal vast te leggen (zoals ze met Gollum uit 'Lord of the Rings' gedaan hebben). Geen overdreven cartoonpinguïns dus, maar relatief waarheidsgetrouwe vogels die zo uit een natuurdocumentaire lijken te komen. Maar wees gerust, de creativiteit wordt meer dan voldoende gecompenseerd met de manier waarop Miller het pinguïn-universum transformeert in een 'Moulin Rouge!'-achtige popmusical.

Wanneer de pinguïns beginnen te zingen en te dansen katapulteert 'Happy Feet' naar een ongekende razzle dazzle-hoogte die, niet geheel verrassend, doet denken aan de anachronistische en postmoderne deuntjes van 'Moulin Rouge!'. Of het nu Memphis (Hugh Jackman doet een Elvis!) en Norma Jean (Nicole Kidman doet een Marilyn!) zijn die elkaar verleiden op 'Kiss' van Prince of een kippenvelinducerende gospelversie van 'Somebody to Love' het scherm betovert; het is een absoluut genot om naar te kijken en te luisteren. Natuurlijk is dat een vrij eenvoudig trucje: laat wat schattige beestjes popliedjes zingen, breng het zwierig in beeld (de camerabewegingen durven wel eens duizelingwekkende toeren uit te halen) en je krijgt iets dat spontaan charmant en aanstekelijk overkomt. Maar hey, zolang het werkt ga je mij niet horen klagen. Na een uur is de fun er wat af, maar dat is dan ook het moment waarop Miller beslist om de 'Happy Feet' in serieuzere pas te laten trappelen om een ecologisch verantwoord boodschapje aan de man te brengen. Nice try, maar de koerswijziging van onschuldig dansfestijn naar ernstig eco-statement is vrij bruusk en onhandig aangepakt (wanneer er live-action mensen langskomen, wordt het pas echt bizar). Komt daar ook bij dat bepaalde scènes behoorlijk eng (die fucker van een zeeluipaard!) en misschien zelf iets te spannend zullen zijn voor de jongste kijkers. Zo zijn twee nasty orka's die aan het spelen zijn met een hulpeloze pinguïn al lang geen kotervriendelijk amusement meer.

Al die eye candy kan trouwens niet verbergen dat 'Happy Feet' eigenlijk een heel slap verhaaltje te vertellen heeft. Dit is een allesbehalve originele variatie op het sprookje van 'het lelijke eendje'. Iemand hoort er niet bij, probeert zich aan te passen, komt tot de vaststelling dat je beter jezelf kan blijven om dan uiteindelijk toch aanvaard te worden. Voor een film die visueel zo weergaloos uit de hoek durft komen (de choreografie in de gigantische massascènes is niks minder dan briljant) valt dat toch een beetje tegen. Nog een geluk dat de makers het magere verhaaltje kunnen aankleden met denderende musicalnummers (die mambo-pinguïns zijn geweldig) en de steun hebben van een enthousiaste cast met koning van de stemmetjes, Robin Williams, als onbetwistbare uitschieter ('My Way' in het Spaans, olé) op kop.

Mocht 'Happy Feet' een sterk verhaal gehad hebben om de visuele pracht en de swingende songs te ondersteunen, dan was dit zonder twijfel een even grote familieklassieker geworden als 'Babe'. Nu blijft het steken op een entertainend spektakel dat af en toe de juiste toonhoogte vergeet te houden. En ze mogen nog zo schattig zijn, onze favoriete pinguïn blijft toch wel die kapoen van een Pingu. Wah-wah!

E-mailadres Afdrukken
 
Happy Feet
AUS-VS / 2006
Regie: George Miller
Scenario: Warren Coleman; John Collee; Judy Morris; George Miller
Duur: 108 min.


Advertentie
Banner
Advertentie

TEST