Banner

The Haunted Mansion

2.0
Dennis Van Dessel - 30 maart 2004
Nog geen jaar geleden kwamen Jerry Bruckheimer en Gore Verbinski met 'Pirates Of The Caribbean', de eerste verfilming van een pretparkattractie. Een onzalig idee, leek het in het begin, maar het eindresultaat viel al bij al nogal mee. Ik vrees echter dat er een verschrikkelijk precendent gecreëerd is met die film, want de dvd is nog niet uitverkocht of men staat al voor de deur met een opvolger: met 'Haunted Mansion' heeft Rob Minkoff zowaar het spookhuis van Disneyland verfilmd. Ik zit persoonlijk nog te wachten op een prent over de draaiende theekopjes. Of nog beter: 'It's a Small World: The Movie'!

Enfin. Eddie Murphy speelt Jim Evers, die samen met zijn vrouw Sara (Marsha Thomason), een makelaarskantoor runt. Door hun drukke levensstijl hebben ze de laatste maanden steeds minder tijd met elkaar kunnen doorbrengen en dus besluiten ze om samen met de kinderen er een weekendje op uit te trekken. Kort voor hun vertrek krijgt Sara echter telefoon van een mysterieus heerschap dat schijnbaar een chique, duur huis kwijt wil. Vooral Jim kan niet aan de verleiding weerstaan en voor ze doorrijden naar hun buitenverblijf, besluiten ze even langs te gaan bij hun potentiële klant. Het huis in kwestie blijkt een gigantisch kasteel te zijn mét privé-kerkhof en een behoorlijk gesjeesde butler, gespeeld door Terrence Stamp. Stof- en spinnenwebben overal, een enorme luchter in de foyer, duistere gangen, u kent dat wel.

Door een onweer wordt de familie verplicht de nacht door te brengen in het kasteel en zo zijn we dan vertrokken voor een niet geheel onvoorspelbaar avontuur met geheime doorgangen, geesten, zingende busten, een spook in een glazen bol dat de toekomst kan voorspellen enzovoort.

Er zijn veel bestaansredenen denkbaar voor een film - het probleem is alleen dat je gewoonlijk een combinatie van al die redenen nodig hebt om effectief te kunnen spreken van een geslaagd exemplaar. Het ontwerp van de sets en de speciale effecten kunnen helpen, maar indien er geen scenario is terug te vinden dat de hele boel ondersteunt, zal dat toch altijd blijken.

De veelgeroemde Rick Baker, verantwoordelijk voor het ontwerp van aliens in 'Men In Black' en de apenmake-up in Tim Burtons 'Planet of The Apes' is hier de echte ster van de show, veel meer dan Eddie Murphy. De geesten die hij hier tot leven roept, zien er spectaculair uit en getuigen op zichzelf van meer creativiteit dan de hele plot. Vooral ook het spookhuis zelf is een hallucinant ontwerp dat zeer effectief gebruikt wordt. Neem bijvoorbeeld de kamer waarin zich de glazen bol met zeurderige geest bevindt (stem van Jennifer Tilly, als dàt geen typecasting is). Murphy wordt daar op een stoel gedwongen, de stoel zweeft de lucht in en begint vervolgens als een dolle in het rond te draaien. Op dat moment verliezen we elk gevoel van hoe groot die kamer eigenlijk is, wat de logistiek van de situatie is. En toch blijft het - alles in acht genomen - geloofwaardig overkomen. We krijgen nergens het gevoel dat die kamer opeens veel groter moet zijn geworden of dat het niet klopt met de omvang van de rest van het huis. Indien dat wél het geval was geweest, hadden de makers zich er natuurlijk altijd nog op kunnen beroepen dat het een spookhuis is, maar door het ontwerp zo goed uit te werken, wordt het makkelijker om in de illusie te geloven, om het gevoel te krijgen dat je echt in dat huis zit. De vormgeving ervan is al even goed: hoge ramen waardoor je toch niets ziet aangezien het uiteraard een stormachtige nacht is, lange gangen en een oneindig aantal trappen. Dit is een oerklassiek spookhuis dat barst van de sfeer.

Dat zit dus allemaal wel goed. Het probleem is, dat dat ook het énige is dat goed zit. 'Haunted Mansion' is immers een film die helemaal nergens over gaat: de plot is ongeveer even mager als Calista Folckhart en de dialogen zijn regelmatig op het infantiele af. Eddie Murphy is gewoon zichzelf, zoals we hem hebben leren kennen tijdens de laatste tien jaar, eens hij besloten had om zich voor eens en voor altijd op het kleine grut te richten. Onuitstaanbaar dus, met nog maar eens diezelfde quasi-charmante grijns en alweer dat slijmerige stemmetje. Je luistert ernaar en je moet jezelf wel afvragen of het datzelfde stemmetje was waarmee hij de transseksuele prostituée destijds z'n wagen inlokte. Maar dat ben ik dan weer. En trouwens, wie verwàcht er nu ook een echte acteerprestatie van Murphy? De échte afknapper onder de acteurs is Marsha Thomason, die niet schijnt te weten hoe ze zich moet gedragen tegenover al dat bluescreen- en CGI-geweld en bijgevolg algauw haar solaas zoekt in een standaardsetje verbaasde/angstige/verwonderde gezichtsuitdrukkingen.

'Haunted Mansion' is een orgie aan speciale effecten en spectaculair set design, maar het is een volslagen zielloze film, vol flauwe grapjes en met een plot die kant noch wal raakt. Van deze prent hadden ze beter een koffietafelboek gemaakt - aan foto's hebt u in dit geval immers meer dan genoeg om te kunnen genieten van wat echt de moeite is.

http://disney.go.com/disneypictures/hauntedmansion/main.html

E-mailadres Afdrukken
 
The Haunted Mansion
USA / 2003
Regie: Rob Minkoff
Scenario: David Berenbaum
Met: Eddie Murphy; Marsha Thomason; Terence Stamp; Nathaniel Parker; Jennifer Tilly
Duur: 87 min.


Advertentie
Banner
Advertentie

TEST