Sparklehorse :: Eyepennies

Tien jaar geleden overleed Mark Linkous van Sparklehorse. Morgen kan u hier het beste uit zijn kleine oeuvre vinden. Vandaag één nummer dat die lijst met een millimeter niet haalde.

Sommige overleden helden kan je niet genoeg eren. Dat geldt zeker voor Mark Linkous en zijn kleine, weerbarstige maar oh zo magische oeuvre als Sparklehorse.

Daarom halen wij met veel liefde “Eyepennies” opnieuw boven. Ook al staat het nummer op het optimistisch getitelde It’s A Wonderful Life, “Eyepennies” is één van de meest troosteloze liedjes uit het oeuvre van Sparklehorse. Met zijn refrein dat refereert naar een dodenritueel uit de klassieke mythologie, is de toon al meteen gezet. Linkous’ zang klinkt dun als papier, vermoeid en troebel. De stem van PJ Harvey biedt nog ietwat tegengewicht aan de sombere overpeinzingen van Linkous, terwijl een kat ligt te ronken en de konijntjes ergens in een veld zitten. Dieren lijken in het universum van Sparklehorse dan ook vaak betere metgezellen dan mensen.

De muziek is al even weinig opbeurend. Tristesse druipt van de notenbalken. Het nummer sluit aan bij de koortsdromen zoals we die gewoon zijn van Sparklehorse. De gitaar klinkt als een valiumpil, terwijl de piano wel probeert maar niet kan opboksen tegen de inherente droefheid van “Eyepennies”. De ritmesectie heeft het ondertussen al lang opgegeven. En toch klinkt er ergens “I will return her one day”. “Eyepennies” doet pijn, maar is niet nihilistisch. Want dat wist Mark Linkous ons altijd wel ergens te vertellen: er valt in dit ondermaanse wel schoonheid te ontdekken. Je moet alleen goed genoeg zoeken.

Ook mooi om ter afwisseling op te leggen: de schone coverversie die Chantal Acda en Piet De Pessemier (Mad About Mountains) enkele jaren geleden maakten. Zij kleden het nummer zo mogelijk nog meer uit, tot alleen de essentie met wat fluisterende zang overblijft. De xylofoon en warme stem van Acda brengen ietwat troost in het lijkbleke nummer. Een mooi laatste saluut aan een uniek artiest.

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

verwant

Eindejaarslijstje 2023 van Maarten Langhendries

Matig muziekjaar in een meer dan matig jaar. Wij...

Sparklehorse :: Bird Machine

We dachten dat het nooit meer zou gebeuren, maar...

PJ Harvey :: I Inside The Old Year Dying

Het tiende studioalbum van PJ Harvey doet verdwalen zonder...

Gras of patatten :: Het grote festivalvraagstuk

Nog twee weken, en dan wordt het duidelijk. Of...

De staylist van (ml)

Emoties volgen van het ritme van de dag, en...

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in