Crucial Alphonso :: Meditation Dub

Vergeet dure lessen in zelfhulp of mindfulness. De 'Meditation Dub' die Crucial Alphonso ons deze week voorschrijft, maakt ons helemaal zen.

De Antwerpse dub- en reggaeproducer Crucial Alphonso is vast groot geworden op een ital dieet van roots & culture, want met de ‘Meditation Dub’ die hij deze week uitbracht schenkt hij ons een klassetrack waar ons hoofd van omloopt.

Reggae is op zich altijd een zeer krachtig muziekgenre geweest, maar het was de ontwikkeling van de dub die de muziek boven zichzelf heeft doen uitstijgen. Dubversies leiden het genre behoedzaam langs de kliffen der clich̩s en ze ontslaan reggae van Рal te makkelijke Рkritiek van eentonigheid.

De dub krijgt de luisteraar meer en meer in zijn greep en kan onze aandacht houden. Het zijn uitgepuurde versies van de songs. Volledig gestript van alle vet blijft enkel het geraamte van de song over en kan deze eindeloos voortdenderen. Zo heeft dub zijn invloed laten voelen tot in vele afgeleide (elektronische) genres.

Nochtans is het niet iedereen gegeven om een goede dub te maken. Het vergt vakmanschap en gevoel om op de juiste momenten accenten te leggen en zo de aandacht van de luisteraar vast te houden. Maar dan zit je bij Crucial Alphonso aan het juiste adres. Waar hij als producer op de A-kant van de single zanger Kenny Knots (van de Britse groep Bush Chemists) nog een vastomlijnd kader biedt, viert hij in de dubversie vrijelijk de teugels en zoekt hij resoluut de ruimte op. De song krijgt plaats en tijd om te ademen en we komen uit bij een meditatieve vibe die Alphonso steevast opzoekt in zijn producties.

Crucial Alphonso treedt 18 januari op in het Maisdoolhof in Werken.

recent

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Â¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

verwant

Khruangbin :: Four of Five

Al enkele jaren neemt het psych-funk trio Khruangbin uit...

1 REACTIE

  1. Mooie review! Zowel de persoonlijke vertaling van de beleving van dub als de waardering van de nieuwe single van Crucial Alphonso. 💚

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in