Hannah Williams & The Affirmations :: 50 Foot Woman

Jay Z gebruikte een sample van Hannah Williams’ “Late Night & Heartbreak” in “4:44”. Genoeg voor 15 minutes of fame voor de Britse souldame, maar dat leidde haar niet af van haar volgend doel: met 50 Foot Woman opnieuw een album afleveren met doorleefde soul- en jazzpareltjes. Maar, is ze daar ook in geslaagd?

Dat Williams er staat als frontvrouw, maakt ze al meteen duidelijk in het titelnummer. En dat ze een klok van een stem heeft, weet je na 30 seconden ook al, al heeft ze de neiging om haar stembanden iets te fel te doen schuren, wat af en toe schreeuwerig overkomt. De plaat werd geproducet door Shawn Lee, die in het verleden samenwerkte met Amy Winehouse, Lana Del Rey en Alicia Keys, en hij slaagde er alvast in om het beste uit The Affirmations te halen: de blazers klinken warm en soulvol, en vormen het perfecte badje waarin Williams haar zangcapriolen kan wentelen.

Hannah Williams is trouwens niet de enige vrouw met opvallende stembanden op dit album. Victoria Klewin en Hannah Nicholson zijn de perfecte achtergrondzangeressen: ze bieden ondersteuning waar het moet, zoals in “The Only Way Out is Through”, en drukken vastberaden hun stempel op “Sinner”, “How Long” of nog “I Feel It”. Dat deze 3 dames samen de heilige drievuldigheid zijn op dit album, bevestigen ze op “What Can We Do?”, waar hun meerstemmigheid doet wegdromen. Topnummer op 50 Foot Woman is ongetwijfeld “Sinner”, waarin Williams’ stem elk muziekminnend mens kippevel bezorgt, ze zalft en straft en parafraseert het gevoel van velen in deze wereld met een zin: “How can you call me a sinner, With blood on your hands, That’s something I can never ever understand”.

Op “Tablecloth” toont ze haar jazzykantje, met een schurende gitaarsolo en alweer die Wurlitzer die doet wegdromen. “Please Be Good To Me” is dan weer zo’n hartverscheurende kreet naar liefde, geborgenheid en compassie, iets dat teveel ontbreekt in deze huidige wereld.

“50 Foot Woman” is vintage soul, gospel en funk en warmt onze harten, nu het buiten al wat kouder wordt.

Hannah Williams & The Affirmations zijn op 24 november in de Botanique te bewonderen. Iets doet ons vermoeden dat het een gevarieerd muzikaal feest zal worden!

7.5
Sonic
Record Kicks

verwant

Eindejaarslijstje 2019 van Kathy Van Peteghem

2019: een jaar waarin het hoofd niet altijd naar...

Hannah Williams & The Affirmations

16 januari 2018Ancienne Belgique, Brussel

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in