Breedbeeld Kortfilmfestival

,

Onze vaste Enola filmrecensente Yirka De Brucker, is tevens artistiek coördinator van het het Antwerpse ‘Breedbeeld Kortfilmfestival’, dat loopt van 8 tot en met 10 november in DeStudio. Op de blog zal u uiteraard de bevindingen van onze recensenten kunnen volgen, Enola biedt u nu al een voorsmaakje aan de hand van de visietekst.

Het BREEDBEELD Kortfilmfestival is toe aan zijn zevende editie.

Kortfilm is bij uitstek de filmvorm waarmee cineasten hun eerste stappen in de filmwereld zetten en die vaak als visitekaartje gezien wordt voor een eerste langspeelfilm.

Tijdens dit driedaagse festival zullen de vertoonde kortfilms echter als kunstvorm an sich gevierd worden.

Ondanks het talent en de kwaliteit die aanwezig zijn in de wereld van de Belgische kortfilm, blijft het publieke platform voor deze makers immers nog steeds redelijk beperkt.  Daarom breidt het BREEDBEELD kortfilmfestival – geboren in 2009 en vroeger Ciné Public – dit jaar verder uit met meer vertoningen en met een focus op de ontmoeting tussen makers met verschillende organisaties en spelers uit het veld.

Filmfestivals zijn steeds een broedplaats voor de uitwisseling van ideeën en reflectie over de kunstvorm. Als katalysator voor de zevende kunst zijn festivals ook de uitverkoren plek om complexere parels te vertonen die in een andere context misschien niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

Het BREEDBEELD Kortfilmfestival wil de polsslag van Belgische kortfilms meten en opkomend talent in de kijker plaatsen. We brengen een ode aan het filmmaken en willen een duwtje in de rug geven aan de moedigen van deze aarde en hen stimuleren om hun creatieproces verder te zetten.

Het festival viert ook zijn ‘lieu’: de stad waarin het festival plaatsvindt en het zich ent. Antwerpen profileert zich zo drie dagen lang als een centrale plaats waar filmcultuur, smaak en kennis evolueren. In een virtuele en vluchtiger wordende wereld, belichaamt een festival een reële, concrete plek, waar men fysiek samenkomt om films te zien op de manier waarop ze behoren te worden aanschouwd.

Een festival vormt ook altijd een statement. Zo eert het BREEDBEELD Kortfilmfestival de filmvorm en de stijl van de verhalenverteller die spreekt met het beeld, waaruit de inhoud zich kan vertalen. Zo speelt het festival zijn rol in het definiëren van cinema. Maar zoals een film niet bestaat zonder zijn publiek, zo bestaat een festival niet zonder zijn filmmakers, critici, toeschouwers en een complex netwerk van alle betrokkenen. We plaatsen de auteur centraal in een lokale cinemacultuur die experiment en gedurfde cinematografische keuzes stimuleert.

Naast de vier eigen filmluiken met competitiefilms nodigt BREEDBEELD verschillende Antwerpse kortfilminitiatieven uit om binnen het festival een eigen programma samen te stellen. Onze partners, Kortfilm.be, De Imagerie, Because We Are Visual, Ongezien Kort, Hakuna en Filmmagie, geven daarin hun eigen insteek op wat er reilt en zeilt binnen de Belgische kortfilm, wat resulteert in een erg diverse programmatie.

Naast de films en de Q&A’s vinden er nog allerhande evenementen plaats. Zo wordt op 8 november de eerste editie van De Nacht van de Jeugdzonde georganiseerd, gecureerd door Jan Verheyen. De Nacht programmeert kortfilms die zich situeren aan het begin van de carrières van intussen gevestigde namen uit de Belgische cinema (Erik Van Looy, Jonas Govaerts, Pieter Van Hees, Patrice Toye, Felix Van Groeningen, Frank Van Passel, Hans Herbots, Lars Damoiseaux, Robin Pront en Sven Huybrechts…). Verheyen gaat na de films in gesprek met de cineasten over het creatieproces van hun kortfilms.

Afsluiter van de eerste festivaldag wordt een spetterend openingsfeest in De Studio met filmmuziek als rode draad. Op dag twee zal er een rondetafelgesprek plaatsvinden waarin het (kort)filmlandschap in Antwerpen onder de loep genomen wordt. Ten slotte is iedereen op zondag 10 november van harte welkom op de prijsuitreiking.

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

aanraders

Drive-Away Dolls

Nadat ze decennialang als tandem de filmwereld verrijkten met...

Dream Scenario

‘Nicolas Cage is de enige acteur sinds Marlon Brando...

Evil Does Not Exist (Aku wa sonzai shinai)

Films zijn doorgaans gebaseerd op een sterk verhaal, of...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

La Chimera

De in Toscane geboren scenariste/regisseuse Alice Rohrwacher vestigde op...

verwant

Blog: Internationaal Kortfilmfestival Leuven

OPENINGSAVOND KORTFILMFESTIVAL LEUVEN – 30/11/2019 Afgelopen zaterdag werd de jubileumeditie...

Blog: Breedbeeld Kortfilmfestival

Kortfilm is de filmvorm waarmee cineasten hun eerste stappen...

Breedbeeld Kortfilmfestival lanceert Competitieluik

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 november...

Breedbeeld Kortfilmfestival

Het BREEDBEELD Kortfilmfestival verhuist voor de zevende editie naar...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in