Gang Starr :: Family And Loyalty

Met behulp van een onuitgegeven sample doet Gang Starr negen jaar na de dood van haar MC alsnog de doden spreken.

Dat er nu een nieuw nummer van hiphopduo Gang Starr verschijnt, hadden waarschijnlijk weinigen zien aankomen. Gang Starr hield op met bestaan in 2003, en Guru, de MC van de groep, stierf in 2010 aan kanker. Toch brengt Gang Starr nu een nieuw nummer uit: “Family And Loyalty”. DJ Premier bokste dit nummer in elkaar met een onuitgegeven opname van Guru en een gastbijdrage van J. Cole.

Gang Starr kleurde mee het einde van de jaren ’80 en het begin van de jaren ’90 (in een periode die gekend staat als de Golden age of hiphop) met enkele albums die behoren tot de beste hiphop albums aller tijden (Step In The Arena uit 1991 voorop). En Guru was geen alledaagse MC. Zijn teksten gingen over méér dan geld, vrouwen en roem. Hij was een kritisch observator en zou mee aan de wieg staan van de meer door jazzsamples geïnspireerde rapmuziek. Guru ging zelfs zo ver om geen jazzplaten meer te samplen, maar om met de hulp van jazzartiesten zelf hiphopplaten te maken. Maar dat is een ander verhaal.

Een pianoriedeltje over een klassieke boom-bap beat en enkele scratches: meer hoeft dat niet te zijn. Geen gedoe van meelopen met de mode, muzikaal is “Family And Loyalty” gewoon tijdloos en met klasse gemaakt. Boven de muziek weerklinkt de kenmerkende warme, hese stem van Guru, die ons nog even met de neus drukt op wat belangrijk en tijdloos is als diamant: familie en loyale vriendschap. Ook verwijst hij graag naar de diamanten in de muziek, zoals “CREAM” van de Wu-tang Clan en “My Melody” van Eric B en Rakim. Braggadocio was deze MC ook niet vreemd (Diamonds Are Like The Shows I Ripped With No Band), maar tegelijk eerde hij ook de andere vernieuwers van het genre.

Met dit nummer brengt DJ premier hulde aan zijn vriendschap met Guru in een waardig nummer, met een tijdloze beat en een positieve vibe. En dat is niet het enige goede nieuws. Op Instagram postte DJ Premier een teaser over een mogelijk nieuw volledig Gang Starr album. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

recent

Zimmerman

17 maart 2024Rotown, Rotterdam

Zondagavond spelen Ivy Falls en Zimmerman in Rotown in...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

The Smile

15 maart 2024Vorst Nationaal, Brussel

Er zit een goeroe verborgen diep in Thom Yorke....

Benni :: Make Me Blind

Vanuit het land van de eeuwige herfst bracht de...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Gang Starr :: Bad Name

Beloftes worden ingelost: op 1 november, de dag van...

“Mostly the voice”, In memoriam Guru (1966-2010)

“A lot of rappers got flavor, and some got...

UPDATE :: Guru ontwaakt uit coma

De man die ooit deel uitmaakte van het hiphopduo...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in