Benjamin Gibbard :: Keep Yourself Warm

Met zijn cover van “Keep Yourself Warm” doet Benjamin Gibbard meer dan alleen het nummer naar zijn hand zetten. Het maakt zijn versie een meer dan waardig afscheid voor de betreurde Scott Hutchison.

Iets meer dan een jaar geleden beroofde Scott Hutchison, zanger van Frightened Rabbit, zich op veel te jonge leeftijd van het leven. Met zijn goudeerlijke muziek, onder meer over zijn strijd met depressies, wist hij bij veel muziekliefhebbers en medemuzikanten een gevoelige snaar te raken. Vandaag komt Tiny Changes: A celebration of Frightened Rabbit’s ‘The Midnight Organ Fight’, waarop vrienden en bewonderaars van de zeer geliefde Hutchison het bekendste album van de band onder handen nemen. Met Josh Ritter, Julien Baker, Aaron Dessner, Lauren Mayberry en zielsverwanten The Twilight Sad is daar heel wat mooi volk uit de indiewereld te vinden.

Eerder deze week konden we al genieten van de bijdrage van Benjamin Gibbard (Death Cab For Cutie), die “Keep Yourself Warm” naar zijn hand mocht zetten. Het nummer, een hoogtepunt en sleutelsong van break-up album The Midnight Organ Fight, is een typisch voorbeeld van het open boek dat Hutchison kon zijn. Je kan rondvogelen zoveel je wilt, hartzeer doet niet minder pijn na een one-night stand dan ervoor. Zaterdagavond kan nog zo wild zijn, de rest van de week zal het bed even leeg zijn als de week ervoor. Zondag ben je elkaars naam alweer vergeten, tegen maandag is het leven weer even kil als altijd.

Gibbard moet je natuurlijk niet leren hoe hij eerlijk over zijn gevoelens moet zingen. Je gelooft hem dan ook wanneer hij de kwetsbare en bijwijlen gênante bekentenissen van Hutchison in de mond neemt. Enerzijds is het misschien jammer dat The Twilight Sad hun fantastische liveversie van “Keep Yourself Warm” niet op plaat gezet hebben. Anderzijds levert Gibbard wel een versie af die binnen het nummer nieuwe paden verkent. Waar het originele muzikaal eerder de bombastisch opzoekt, herleidt Gibbard de song juist tot een kwetsbaar kleinood. De sfeer is lofi, de zang korzelig, de muziek een beetje slepender. In plaats van in de coda alle registers open te trekken, kiest de zanger ervoor terug te keren naar het tedere geluid van enkele zacht klingelende belletjes. Gibbard wanhoopt niet alleen, maar troost ook. Bitterheid en de vuile smaak van alweer een kater maken plaats voor bezinning. Gibbard covert “Keep Yourself Warm” niet zomaar, maar doet de song klinken als een persoonlijk afscheid van Hutchison.

recent

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Woods jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

verwant

Death Cab For Cutie :: Arrow In The Wall (CHVRCHES remix)

Op een zucht van de droomtour waar wij niet...

Death Cab For Cutie

14 maart 2023De Roma, Borgerhout

Death Cab For Cutie deed in De Roma wat...

Eindejaarslijstje 2022 van Matthieu Van Steenkiste

Raar jaar. Toen het begon, zaten we nog binnen,...

Death Cab For Cutie :: Asphalt Meadows

Asphalt Meadows werkte niet. Asphalt Meadows viel tegen. En...

Ben Gibbard :: Life In Quarantine

Godverdomme, corona. Net zoals een angstaanjagend groeiend deel van...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in