Those Who Didn’t :: I’m Not Him I Suppose

Er is leven na Grimmsons! Uit de assen van de Antwerpse post-hardcoreband herrees Those Who Didn’t. Dit viertal houdt het simpel, to the point, zonder zang, maar daarom niet minder intens.

We hadden hoge verwachtingen voor Grimmsons. Toen hun 2014 hun debuut-EP verscheen, blies die ons werkelijk van onze sokken. We zagen de band in die jaren een aantal heel straffe shows spelen (onder andere op Roadburn), maar Grimmsons had het moeilijk om een stabiele line-up te houden, en gaf er uiteindelijk in 2017 de brui aan. Nu hebben drie muzikanten uit verschillende Grimmsons-tijdperken de handen in elkaar geslagen, met Those Who Didn’t als resultaat.

Gitarist Fre Duran bracht drummer van het eerste uur Michael-John Joosen (ook in The Girl Who Cried Wolf) en bassist van het laatste uur Fabrice bij elkaar, en vonden in Jan Douws van King For A Day een tweede gitarist. De band speelde eind 2018 zijn eerste show in Café Cabron in Antwerpen, brengt deze week een eerste EP uit, en heeft naar eigen berichtgeving al een tweede in de pijpleiding zitten. Het moet vooruitgaan voor de heren.

Uit de eerste EP heeft de band Almost Optimistic genoemd. En dat eigenlijk een uitstekende naam. Want vanuit de eerste single “I’m Not Him, I Suppose” straalt de gekende post-hardcoremelancholie die we kenden van Grimmsons, maar ook een vorm van lichtheid die zich uit in heldere, melodische gitaarstukken die wanneer het nummer zich naar een opzwepende climax begeeft, convergeren in een knappe catharsis. 

Dat dit alles zich in nauwelijks tweeënhalve minuut afspeelt, is een tour de force op zich. De meeste bands in het genre hebben minstens die keer zoveel tijd nodig. Het getuigt van een ‘gene zever’-mentaliteit, en dat gaat Those Who Didn’t goed af. In het oog houden, deze band.

Begin misschien al met vanavond langs te gaan in Trix, waar Those Who Didn’t het voorprogramma mag verzorgen van The Messthetics, de nieuwe band van Joe Lally en Brendan Canty, die in een vorig leven de ritmesectie van Fugazi vormden, en nu aan de slag gaan met gitarist Anthony Pirog, de gitarist van James Bradon Lewis.

De EP Almost Optimistic verschijnt officieel op 6 juni, maar kan je al helemaal beluisteren. 

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

verwant

The Chats

29 mei 2023Trix, Antwerpen

Psychonaut

8 april 2023Trix, Antwerpen

James Brandon Lewis Trio :: Eye Of I

“When I listen to James Brandon Lewis I listen...

Jessie Reyez

25 januari 2023Trix, Antwerpen

Viagra Boys

12 december 2022Trix, Antwerpen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in