Gurli Octavia :: Metanoia EP

Geen debuutplaat; gewoon een derde EP en dat is dat. Met de Metanoia-EP is Gurli Octavia aan een volgende fase belandt. Als een slang die vervelt, is dit een stap weg van de klassieke folk, en een dichterbij een eigen stem.

Bijna anderhalf jaar had Gurli Octavia nodig voor deze derde EP, het sluitstuk in haar meesterplan dat drie EP’s beloofde voor ze haar eerste album zou uitbrengen. En je begrijpt waarom. Na Philophobia en Lunacy zijn we toe aan Metanoia; de wedergeboorte na een louterende crisis. Twee jaar nadat ze haar eerste single op de wereld losliet, is de Deense niet meer wie ze toen was.

Het meisje met de gitaar is een songschrijver geworden die verder ging kijken dan de folk die haar vormde. Eerste single “Clone” liet het al horen: een meer jazzy kantje, een instrumentenarsenaal dat nu ook sax in de rangen telt, maar slechts spaarzaam wordt ingezet. Alle focus mag op de zang, die stem die zacht-hees streelt, langs woorden en noten dartelt met een flexibiliteit die imponeert. Octavia heeft de onhebbelijke neiging voor duur Engels te kiezen – een zin als “I can’t validate my acclamation” schrijft ze neer zonder blozen — maar ze dwingt het bewonderenswaardig vlot, zonder enig struikelen in haar metrum. Alsof dat soort hoogdravendheid de normaalste zaak van de wereld is.

Metanoia danst verder op het ritme van dat eerste nummer. “Lest I Lose Myself” baadt in dezelfde sfeer, trippelt net iets meer op een tikkende snaredrum, en krijgt in zijn slot een licht Oosters tintje. Slotnummer “We Cannot Stay Here Forever” heeft eenzelfde gemoedelijk tokkelend gevoel; onderkoeld maar niettemin warm.

Drie keer grijpt Octavia terug naar het melodieuze geluid van de eerdere EP’s. In opener “Ghost” horen we opnieuw de smachtende zangeres van op Philophobia, de prachtige hoge uithalen van “Copenhagen”. “When The Light’s Off” is een weemoedig wiegeliedje met discrete strijkers en blazers; misschien wel het meest directe dat ze al schreef. En in “Thorn” is de harde, eerlijke tekstschrijver in de zangeres ook terug. “I did to you what you did to me / Only to discover I aim to kill”. Had hij dat ook maar gedaan, de arme kerel.

En dat is het dan. Afgelopen maand werden de drie EP’s voor het eerst ook fysiek uitgebracht op knap vormgegeven vinyl. Wat het plan nu voorschrijft, is onbekend. Ons Deens is roestig, en veel interviews zijn er sowieso niet te vinden met Gurli Octavia. Dat de Deense een hoogst fascinerende stem in het Scandinavische folklandschap is geworden, is in elk geval duidelijk. Moge haar nog vele EP’s zijn gegund.

8
Sony Denmark
Like a Can of Beans

verwant

Eindejaarslijstje 2021 Matthieu Van Steenkiste

Alweer geen jaar om vrolijk van te worden, alweer...

Enola Play EK Editie :: Dag 1 van de achtste finales

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van...

Gurli Octavia :: I Could Be Blossoming Instead

'Ik had ook kunnen bloeien'; maar neen. Ondanks drie...

Gurli Octavia :: Lunacy EP

Na Philofobia, Lunacy: Gurli Octavia is blijkbaar van plan...

Gurli Octavia :: Floating

Nauwelijks heeft ze de hartverlammend mooie Philophobia-EP uit, of...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Porcelain id :: Bibi:1

Ook wij moeten er soms aan herinnerd worden dat...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

Coeur :: SHOW

Meer pompende beats. Meer duizelingwekkend Frans. Meer pure, feestelijke...

recent

Â¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

Froukje

24 maart 2024Ancienne Belgique, Brussel

Van een blitzcarrière gesproken: een krappe drie jaar geleden...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in